MENU

Where the world comes to study the Bible

13. Recenze knihy -- Jak vyzrát na dítě

Podtitul: Poskytněte svému miminku dar nočního spánku

Autor: Gary Ezzo

Rok vydání: 2001 (přepracované & rozšířené)

Vydavatel: Parent-Wise Solutions, Inc.

Počet stran: 252

Webová stránka autora: http://www.gfi.org

Jazyk vydání: anglický

Tuto knihu byste si měli přečíst v případě, že…

Se chcete připravit na příchod svého miminka a získat informace o tom jak a kdy ho nakrmit, jaké činnosti mu připravit, když je vzhůru a jak ho přimět ke spánku.

„V kostce“…

Podle tohoto konceptu dokáže většina miminek ve věku 8-10 týdnů spát 6-9 hodin vcelku (v noci). Z toho vyplývá, že děťátko dokáže spát celou noc vcelku brzy, a může se tak vyspat i maminka. Tento koncept je vypracován pro období od narození do 6 měsíců věku dítěte.

Hlavní myšlenky…

Od narození do 8 týdnů kojíte své dítě každé 2,5 až 3 hodiny, počítáno od ZAČÁTKU jednoho kojení do začátku dalšího.

V průběhu 24 hodin tak kojíte dítě 8krát.

K tomu připočítejte další kojení, které potřebuje dítě nebo vy (potřeba stimulace tvorby mléka či úlevy přeplněných prsů).

Neuspávejte dítě houpáním, ale položte ho do kolébky, když je vzhůru, aby se naučilo usnout samo.

Kroky…

Existují 3 základní činnosti, které je třeba si při používání následujícího rozvrhu zapamatovat, a to v uvedeném pořadí: doba kojení, doba bdění a doba spánku.

Toto je příklad 3hodinového intervalu pro získání představy, jak rozvrh funguje. Potřebuje-li vaše dítě interval 2,5 hodiny místo plných 3 hodin, upravte tento rozvrh podle potřeb SVÉHO dítěte. CELKOVÁ doba, kdy je dítě vzhůru, včetně kojení, by měla být 90 minut, přičemž spánek trvá rovněž 90 minut, což dohromady dává 3 hodiny. Jak dítě poroste, tato doba se postupně upraví na 4 hodiny, přičemž se prodlouží doba bdění. Ve věku 24 týdnů (8 měsíců) dítěte bude tento rozvrh odpovídat modelu rodinného stravování: snídaně, oběd, večeře.

Trvalo mi několik týdnů, než se mi podařilo vše sjednotit. Buďte trpěliví a vytrvalí!

Zde je příklad rozvrhu dne. Upravte si časy podle svých potřeb a ZAČNĚTE kojením miminka, poté přičtěte 2,5 až 3 hodiny.

Brzy ráno: 7:00 hod.

1. Krmení: Vezměte děťátko do náruče a začněte ho krmit (z prsu nebo z láhve, z hlediska tohoto programu to není důležité, děti však preferují kojení). Po 15-45 minutách kojení z jednoho prsu (nebo v polovině vypité láhve) děťátko nechte odříhnout. Poté začněte krmit z druhého prsu (nebo mu dejte dopít zbytek láhve). Poté opět nechte odříhnout. Dle potřeby vyměňte plínku, není-li třeba, udržujte děťátko během krmení vzhůru, aby se vydatně najedlo.

2. Bdění: Houpejte děťátko a zpívejte mu. Položte ho do postýlky a nechte ho sledovat hračky nad postýlkou.

3. Spánek: Uložte děťátko ke spánku do postýlky (zajistěte tmu a klid).

Dopoledne: 10:00 hod.

1. Krmení: Nakojte miminko z prsu, z něhož jste naposledy kojila během předchozího krmení, nebo mu dejte láhev s mlékem. Dodržte instrukce k odříhnutí (viz výše) a vyměňte plínku dle potřeby.

2. Bdění: Uložte děťátko do kočárku a vezměte ho na procházku, na návštěvu k sousedům či na jiné pochůzky. Doufejte, že zůstane vzhůru.

3. Spánek: Uložte děťátko do postýlky.

Odpoledne: 13:00 hod.

1. Krmení: Viz instrukce výše.

2. Bdění: Vykoupejte děťátko a uložte ho do autosedačky v blízkosti okna.

3. Spánek: Položte ho do postýlky.

Pozdní odpoledne: 16:00 hod.

1. Krmení: Viz instrukce výše.

2. Bdění: Rodinné chvíle. Děťátko je v ohrádce nebo v houpacím sedátku a sleduje, jak maminka uklízí či vaří.

3. Spánek: Uložte dítě ke spánku do jeho postýlky.

Podvečer: 19:00 hod.

1. Krmení: Viz instrukce výše.

2. Bdění: Pokud je děťátko ospalé, položte ho po nakrmení zpátky do postýlky.

3. Spánek: V tomto případě není na překážku, pokud prospí i obvyklou dobu bdění.

Pozdě večer: 22:00 hod.

1. Krmení: Viz instrukce výše.

2. Spánek: Zpátky do postýlky.

Noc: 1:00 am and 4:00 hod.

1. Krmení: Viz instrukce výše.

2. Vyměňte plínku.

3. Položte miminko zpátky do postýlky!

POZNÁMKA: Po tomto krmení děťátko na další krmení již nebuďte, V PRVNÍCH ČTYŘECH TÝDNECH ŽIVOTA VŠAK NENECHÁVEJTE DÍTĚ V NOCI SPÁT DÉLE NEŽ PĚT HODIN.

Různé…

Autor radí neukládat děťátko do postele dospělých. Nemusíte se tak bát, že ho zalehnete nebo že vám spadne z postele. Já jsem si dala dětskou postýlku do ložnice.

Autor vytvořil „GRAF RŮSTU ZDRAVÉHO DÍTĚTE“, do něhož si můžete zaznamenat každé krmení. V horní části grafu jsou dny v týdnu, na levé straně grafu jsou pak čtyři řádky:

Zde si můžete zaznamenat všechny potřebné informace:

1) kdy bylo dítě nakrmeno (zaškrtněte);

2) kdy mělo mokrou plínku (zaškrtněte);

3) tento řádek slouží ke krátkému popisu každé mokré plínky (POZN.: sytě žlutá moč není v pořádku a je třeba navštívit lékaře, moč by měla být světle žlutá až průhledná);

4) má-li dítě bolení bříška (plynatost).

OSVĚDČILO SE MI ZAPISOVAT SI POČET POČURANÝCH/POKAKANÝCH PLÍNEK ZA DEN. ZÁZNAMY JSEM POTOM UKÁZALA SVÉMU LÉKAŘI. Rovněž jsem se tak utvrdila v tom, že moje děti dostávaly dostatečné množství jídla a byly zdravé.

Jak kniha ovlivnila mé rodičovství…

Dala mi směr a řád. Moje děti spaly v noci bez potíží, takže jsem se mohla vyspat i já. Byla jsem ráda, že je během růstu vydatný spánek posiluje. Myslím, že jsou díky tomu chytřejší, protože ve spánku roste mozek i tělo. Také jsem přesvědčená o tom, že díky tomuto programu získaly dobré spánkové návyky, díky nimž si dobře odpočinuly i když již byly starší. A já jsem tím získala stálý řád, který mi pomohl plánovat další dny.

Related Topics: Book Review, Parent Resources, Christian Home, Fathers, Mothers, Parenting

Report Inappropriate Ad