MENU

Where the world comes to study the Bible

16. Recenze knihy -- Klíč k čistotě

Autor: Dennis & Barbara Raineyovi

Rok vydání: 2004

Vydavatel: FamilyLife

Počet stran: cca 120

Webová stránka autora: http://www.FamilyLife.com

Jazyk vydání: anglický

Tuto knihu byste si měli přečíst v případě, že…

Máte děti na prahu dospívání – tj. ve věku 11-15 let.

„V kostce“…

Tato kniha představuje manuál pro rodiče – pomůže jim naplánovat víkendový pobyt s dětmi za účelem upevnění vzájemných vztahů, a to ještě před tím, než děti vstoupí do období dospívání. Rodiče si tak připraví půdu k tomu, aby s dětmi probrali, co je čeká v oblasti fyzické, emocionální a sociální. Děti se tak v předstihu seznámí s pravidly, která se dotýkají přátelství, chození na rande a sexu.

Hlavní myšlenky…

Příprava na dobrodružství zvané dospívání. V tomto období čekají vašeho potomka poměrně klíčové změny. Tato kniha pomáhá připravit rodičům půdu k prodiskutování důležitých otázek týkajících se sexu, chození na rande a rovněž tlaku ze strany ostatních vrstevníků. Existuje jen velmi malá šance, že se vaše dítě bude dobrovolně řídit vašimi radami a následovat směr, který mu ukážete. Proto je velmi důležité zahájit otevřenou komunikaci a rozvíjet úzký vztah rodič-dítě co nejdříve.

Část knihy je věnována tlaku ze strany vrstevníků. Pro dítě je nesmírně důležité, aby si dokázalo předem promyslet, jakým způsobem bude zvládat situaci, v níž všichni jeho kamarádi pijí alkohol a provozují sex. Jaké základní myšlenky z bible mu v jeho rozhodování pomohou.

Co je sex? Co se o něm praví v bibli? Jaké hranice si děti samy určí? Pokud učiní tato rozhodnutí dopředu, budou na ně připraveny později.

Co je chození na rande a k čemu je to dobré? Rodiče potřebují v tomto ohledu znát prožitky svého dítěte.

Kroky…

Najděte si čas, který strávíte společně s dítětem. Nejlepší je vypravit se na víkend mimo domov.

Dejte si záležet, aby tento víkend byl skutečně výjimečný. Ušetřete peníze na dobrou večeři nebo kupte svému potomkovi malý dárek, aby měl na tento společně strávený čas vzpomínku.

Plánujte dopředu a je-li to možné, zajistěte nějaký program. Kupte lístky na sportovní utkání, do kina, zajděte společně na manikúru, apod.

Jak dobře znáte své dítě? (Zde je nástin několika otázek)

Kdo je jeho/její nejlepší kamarád/ka?

Koho považuje za největší vzor?

Co ho/jí připadá nejtrapnější?

Čeho se nejvíc obává?

Jakou hudbu nejraději poslouchá?

Co ho/jí rozčiluje?

Které domácí práce nejvíc nesnáší?

Jaké víkendové činnosti má nejraději?

Připravte si vlastní zkušenosti z dospívání (jak jste se změnili po fyzické stránce, jak jste se vypořádali s tlakem ze strany vrstevníků, jak jste prožívali první schůzky). Dbejte na to, abyste sdělili jen to, co je v dané chvíli vhodné.

Napište svému dítěti, které se ocitá na hranici dospívání, dopis – nejprve nanečisto. Pokuste se mu přirozeným způsobem sdělit vlastní pocity. Uveďte, že berete jeho dospívání na vědomí a že si ho vážíte. Vyzdvihněte jeho kladné stránky. Sdělte mu své příjemné pocity ze společně stráveného víkendu. Vyjádřete, že mu jste ochotni v tomto obtížném období pomáhat a že ho máte upřímně rádi.

Buďte připraveni odpovídat na následující otázky:

K čemu je sex? Chození na rande? Jaký typ ženy/muže by sis chtěl/a vzít? S jakým typem bys chtěl/a chodit?

Jak moc sexuálně aktivní by podle tebe člověk měl být před svatbou? (objetí, držení za ruku, líbání, vášnivé objímání a líbání, dotyky v oblasti horní části těla, dolní části těla, svlékání šatů, pohlavní styk). Kam až by vaše dítě podle vás nemělo zajít? Kdy je obtížné přestat?

Citace…

„Podle mého odhadu se celých 99,9 procent rodičů dívá na své jedenácti či dvanáctileté děti a nemá nejmenší představu o tom, že již v tomto věku začínají řešit problematiku dospělých.“ (str. xxi)

„Naše zkušenosti nás vedou k domněnce, že nejdůležitější volby probíhají mezi jedenáctým a patnáctým rokem věku. Špatné volby mohou směr života dítěte tragickým způsobem ovlivnit.“ (str. xxi)

„Nad přípravou vašeho předpubertálního potomka na dospívání je nutné převzít aktivní kontrolu, jinak to za vás učiní jiní.“ (str. xxii)

„Vaším úkolem je provázet své děti…Nelze je jednoduše vzít a přenést do dospělosti, každý si musí tou cestou projít sám. A vy jste tu proto, abyste je na této cestě provázeli.“ (str. xxii)

„Udržení pevného vztahu s vlastním dítětem je pro roli průvodce dospíváním klíčové.“ (str. xxviii)

„Na každého teenagera čekají nástrahy. Tyto nástrahy vás mohou polapit. Abyste se jim vyhnuli, je třeba činit moudrá rozhodnutí, založená na vlastním přesvědčení.“ (str. 4)

„Tlak ze strany vrstevníků pocítí každý. Tento tlak prověří vaše přesvědčení.“ „Musíte vědět, co je při výběru přátel nejdůležitější, jaké vlastnosti musí mít.“ (str. 9)

„Bůh spojil sex s manželstvím proto, abyste se mohli těšit z blízkosti svého manžela/manželky.“ (str. 19)

„K mladým ženám se chovejte s úctou. Ovládejte svou sexuální touhu.“ (str. 28)

„K čemu je chození na rande? Abyste objevili toho pravého, s nímž máte na základě boží vůle vstoupit do manželství.“ (str. 40)

Jak kniha ovlivnila mé rodičovství…

Má dcera ví, že se mnou může mluvit o čemkoli, i když to nemusí zpočátku být vždy příjemné. Tato kniha však zdůrazňuje, že je důležité a správné, aby rodiče byli součástí vašeho života, že u svých kamarádů nemusí vždy nalézt odpovědi na své otázky. Také jsem se dozvěděla spoustu informací o určování pravidel a získání povědomí o vlastních přesvědčeních ještě před tím, než je člověk vystaven zkoušce během dospívání.

© 2014 The Family Resource Library

Related Topics: Book Review, Parent Resources, Christian Home, Fathers, Mothers, Parenting

Report Inappropriate Ad