MENU

Where the world comes to study the Bible

16. Recenzie de Carte -- Pasaport catre Puritate

Titlul cartii: Pasaport catre Puritate

Autor: Dennis & Barbara Rainey

Anul publicarii: 2004

Editura: Family Life

Pagini: 120

Site-ul autorului: 120

Cartea este disponibila in Limba: Engleza

Ar trebui sa citesti aceasta carte daca…

Daca aveti copiii cu varsta cuprinsa intre 11 si 15 ani.

Pe scurt…

Pasaport catre puritate este un manual care te ajuta sa planifici o iesire de un weekend cu copilul tau pentru a te apropia de el inainte sa intre in perioada adolescentei. Se stabileste contextul favorabil pentru a discuta la ce trebuie sa se astepte din punct de vedere fizic, emotional si social. Acorda principii care ii ajuta isi stabileasca convingerile lor legate de prietenie, relatii si sex.

Ideile Cheie…

  • Pregateste-l pentru aventura de a fi un adolescent. Copilul tau va face cateva alegeri importante in perioada adolescentei lor. Aceasta carte ii ajuta pe parinti sa pregateasca conxtele potrivite pentru a discuta despre probleme importante cum ar fi presiunea de grup, sex si relatii. Sunt sanse mici ca el sa caute din proprie initiativa sfaturile parintilor. Este important sa vorbesti deschis despre aceste lucruri si sa dezvolti o relatie stransa intre tine si copilul tau.
  • Trebuie sa discutati despre presiunea grupului. Este important ca un copil sa decida dinainte ce va face atunci cand toti prietenii vor bea si vor avea relatii sexuale. Principiile biblice ii vor ajuta sa ia decizii intelepte.
  • Ce este sexul? Ce spune Biblia despre el? Care sunt limitele pe care trebuie sa le impui? Daca copilul va lua aceste decizii inainte, vor fi pregatiti pentru perioada cand vor aparea acesta ispita.
  • Ce sunt intalnirile si care este scopul acestora? Parintele trebuie sa fie implicat in alegerile pe care le face copilul in privinta relatiilor.

Pasi spre actiune…

Programeaza-ti o iesire cu copilul tau. De preferat, o iesire de doua zile.

  1. Fa din acesta iesire un timp special. Pune bani deoparte pentru o cina in oras sau pentru a-I cumpara un cadou pentru a-si aminti de timpul petrecut impreuna.
  2. Planuieste din timp si fa rezervare daca este nevoie. Cumpara bilete la un meci de fotbal, un film, fa o programare pentru coafor, manechiura.
  3. Cat de bine iti cunosti copilul? (Cateva intrebari la care sa te gandesti?

a. Cine este cea/cel mai buna prieten/prietena a lui?

b. Care este eroul lui preferat?

c. Ce il rusineaza cel mai mult?

d. Care este cea mai mare frica a lui?

e. Care este genul preferat de muzica?

f. Ce il face sa se manie?

g. Ce treburi gospodaresti ii place sa faca cel mai putin?

h. Ce ii place sa faca cel mai mult in weekend?

  1. Fii pregatit sa ii impartasesti din experientele tale copilului ( ce schimbari fiziologice au aparut, presiunea din partea grupului tau, intalniri). Fii atent sa impartasesti doar lucrurile care sunt potrivite.
  2. Scrie o scrisoare copilului tau pre-adolescent. Fa o ciorna mai intai. Impartaseste-ti sentimentele intr-un mod cat mai natural. Recunoaste faptul ca ea/el creste si spune-le cat de mult ii apreciezi. Subliniaza cateva din lucrurile care ii fac speciali. Spune-I cat de entuziasmat esti despre aceasta iesire cu el. Exprima faptul ca vei fi alaturi de el si il vei spriji in aceasta perioada si spune-I ca il iubesti neconditionat.
  3. Fii gata sa stii raspunsul urmatoarelor intrebari:

a. Care este scopul sexului? Dar al intalnirilor? Cu ce fel de persoana vrei sa te casatoresti? Dar sa iesi la o intalnire?

b. Cat de multa activitate sexuala crezi ca ai putea experimenta inainte de casatorie? ( imbratisari, tinutul de mana, sarutul, imbratisari pasionale si sarut, atingeri in jurul gatului, atingeri in jurul mijlocului, a da hainele jos, relatii sexuale). Cum vrei sa il provoci sa stabileasca limite in acest domeniu? Care este punctul in care este dificil sa se opreasca?

Citate…

  • “ Parerea mea este ca 99,9% din parinti se uita la copiii lor de 11, 12 ani si nu am nici cea mai vaga idée ca acestia incep sa se confrunte cu problemele caracteristice varstei”. Pg 21
  • “Din experienta noastra credem ca cele mai importante decizii se iau intre varstele 11 si 15 ani. Deciziile gresite pot afecta in mod tragic cursul vietii copilului”. Pg 21
  • “ Trebuie sa fii proactiv si sa iti pregatesti copilul pentru adolescenta, altfel, cultura in care traim o va face”. Pg 22
  • “Este slujba ta sa ii indrumi pe copii…Nu poti pur si simplu sa ii tarasti in viata de adult. Ei trebuie sa mearga pe aceasta cale si au nevoie ca tu sa le fii ghid.” Pg 22
  • “Mentinand o relatie puternica intre tine si copilul tau sa iti va permite sa il ghidezi prin anii adolescentei”. Pg 28
  • “Fiecare adolescent va infrunta capcane. Aceste capcane te pot ademeni. Pentru a le evita, trebuie sa faci alegeri intelepte bazate pe convingeri personale”. Pg 4
  • “Fiecare persoana este predispus la presiunea de grup. Presiunea grupului iti va testa convingerile. Trebuie sa stii ce sa cauti la un prieten”. Pg 9
  • “Dumnezeu a proiectat sexul in cadrul casatoriei pentru a crea apropiere intre sot si sotie” Pg 19
  • “Treateaza cu respect femeile mai tinere. Tine-ti dorintele sexuale sub control” Pg 28
  • “Care este scopul intalnirilor? Sa descoperi persoana cu care Dumnezeu vrea sa te casatoresti” Pg 40

Cum a schimbat modul de a-mi creste copiii…

Acum fiica mea simte ca poate sa vorbeasca despre orice lucru, desi la inceput parea destul de fortat. Aceasta carte vorbeste despre cat de important este sa ii implici pe parinti in viata ta, deoarece prietenii lor nu au toate raspunsurile. Deasemenea am invatat ca este important sa stabilesti standarde deoarce convingerile noastre vor fi puse la incercare.

© 2014 The Family Resource Library

Related Topics: Book Review, Parent Resources, Christian Home, Fathers, Mothers, Parenting

Report Inappropriate Ad