MENU

Where the world comes to study the Bible

15. Recenzie de Carte -- Cum sa-ti cresti copiii cu dragoste si logica: invata-ti copiii cum sa fie responsabili

Titlul cartii: Cum sa-ti cresti copiii cu dragoste si logica: invata-ti copiii cum sa fie responsabili

Autor: Foster Cline, MD and Jim Fay

Anul publicarii: 1990, 2006

Editura: Nav Press (www.navpress.com)

Pagini: 271

Site-ul autorului: www.loveandlogic.com

Cartea este disponibila in limba: engleza.

Ar trebui sa citesti aceasta carte daca…

Esti interesat in gasirea unor modalitati eficiente pentru cresterea si educarea copiilor fara mari stradanii.

Pe scurt…

Aceasta este o metoda in care ambele tabere castiga. Copiii vor invata responsabilitatea si logica vietii pentru a-si rezolva singuri problemele. Si parintii vor avea de castigat deoarece vor invata cum sa se controleze fara a apela la manie, amenintari, sacaiala. Aceasta metoda va aduce distractie in ceea ce presupune cresterea copiilor.

Ideile Cheie…

Exista doua reguli simple ale educarii bazate pe dragoste si logica:

  • In primul rand, parintii trebuie sa ramana fermi, sa impuna reguli dar intr-un spirit de dragoste folosind afirmatii fara sa apeleze la manie, mustrare sau amenintari. Parintii trebuie sa fie siguri ca vor sa se impuna indiferent de optiunile lor. Trebuie sa fie perseverenti in mentinerea acelor limite pentru a-I ajuta pe copii sa inteleaga ca sunt responsabili pentru actiunile lor si ca vor suporta consecintele actiunilor lor necorespunzatoare. Folosind consecvent acest stil de crestere a copilului cat mai devreme posibil, ei ii vor pune intrebari copiilor si le vor da optiuni de unde pot alege in schimb sa le spuna copiilor ce sa faca. Ei lasa pe umerii copiilor sarcina de a decide. Astfel, atunci cand acesta va ajunge la varsta adolescentei, va fi capabil sa ia decizii bune.
  • In al doilea rand, cand un copil cauzeaza o problema, adultul ii va arata empatie in mjlocul intristarii, iar apoi, iubitor, ii va delega problema si consecintele copilului. Parintii trebuie sa arate empatie si sa lasa ca aceste consecinte sa fie parte din procesul de educare. Ei nu arata frustrare sau manie. Arata empatie fara sa il scape de problema atunci cand alegerile gresite au ca rezultat durerea, regretul sau consternarea. Permit ca consecintele greselile sa faca parte din invatare. Consecintele conduc copilul spre cugetare si examinare.

Mai degraba decat sa le spuna copiilor ce sa faca, parintii care urmeaza aceasta metoda pun intotdeauna intrebari si ofera optiuni. Metoda optiunilor functioneaza deoarece creaza o situatie in care copilul este fortat sa gandeasca. Ei asigura oportunitati in care copiii sa greseasca pentru a invata din consecintele acestora. Optiunile ne ajuta sa evitam sa intram in conflict cu copiii. Acestia inteleg ca noi avem increderea in abilitatea lor de a gandi si alege atunci cand le dam optiuni iar deciziile pe care le iau ii pregatesc pentru viata de adult care va fi plina de decizii.

Pasi spre actiune…

  • Atunci cand copilul are un comportament neadecvant, parintele ii poate spune “opa” daca copilul este mai marisor. Pastreaza-ti tonul vocii melodic in timp ce spui asta si fereste-te sa pari furios, frustrat sau sarcastic.
  • Ofera-I copilului optiuni. Parintele nu ii spune copilului cum sa actioneze. In schimb, ii dai doua optiuni, care sunt acceptate de parinte si care trebuie impuse daca copilul decide sa nu aleaga nimic. Acestea imaneaza responsabilitatea copilului si consecintele ce pot aparea in urma deciziei luate, si nu parintelui.
  • Impune calm orice optiune vrei.

Citate…

  • “Daca le permiti copiilor de la o varsta frageda sa ia decizii chiar si legate de lucrurile mici ii invata pe acestia sa gandeasca si sa ii controleze propria viata. Iar cand vor ajunge in pragul adolescentei vor fi mai putini ispititi de tentatiile care apar, alcool, droguri, sex si altele. Ei vor fi invatat sa ia decizii bune pe cont propriu.” Pg 44
  • “Un comportament raspunzator este in stransa legatura cu numarul de decizii pe care copiii trebuie sa le ia. Cu cat mai multe decizii vor luat, cu atat vor fi mai responsabili”. Pg 52

Cum s-a schimbat modul de a-mi creste copiii…

Este important in educarea copiilor sa pui anumite reguli prin libertatea de alegere a optiunilor si sa ii lasi sa faca fata consecintelor deciziilor pe care le-au luat. Eram un parinte foarte autoritar. Credeam ca daca le voi impune copiilor ce sa faca pentru a se comporta corespunzator va fi benefic pentru ei, astfel de multe ori le spuneam ce sa faca. Nu avem incredere in deciziile pe care le puteau lua, deoarece imi era frica ca nu vor fi “perfecti”. Mi-a fost frica sa ii las sa faca greseli, astfel le-am rapit multe oportunitati de invatare, incercand sa ii scot eu din acele probleme.

Eram nerabdatoare sa incerc aceasta noua modalitate de educare in care puteam fi mai mult un sfatuitor si consilier decat un politist. Imi amintesc de prima incercare pe care am facut-o cu baietelul meu de 10 ani. Eram obosita de cate ori i-am spus sa isi stranga hainele din camera lui. M-am decis sa ii ofer optiuni: “Jason, te invit sa iti faci patul si sa iti aduni hainele de pe jos inainte de a merge la scoala. Daca alegi asta, dupa ce vei veni de la scoala vei avea timp sa te uiti la emisiunea ta preferata. Sau daca nu, poti face curatenie in camera dupa ce te intorci de la scoala. Daca alegi optiune aceasta, nu vei mai avea timp pentru televizor. Tu alegi.”

Bineinteles, a ales sa testeze ceea ce am spus din prima zi. Cand a ajuns de la scoala, a fugit in camera lui si a inceput sa isi adune hainele foarte repede si m-a intrebat daca se poate uita la televizor. I-am raspuns: “Jason, cred ca stiu ce ai in minte. Imi pare rau, dar in momentul in care ai ales sa iti lasi hainele intinse prin camera si ai plecat la scoala ai ales ca nu vrei sa te mai uiti la televizor dupa scoala. Imi pare rau baiete, poti decide maine din nou.” In acea zi si inca cateva zile dupa aceea nu a avut voie sa se uite la televizor. Dar nu a durat mult pana sa aleaga sa se uite la televizor dupa ce venea de la scoala.

A fi un parinte care sfatuieste este mult mai distractiv decat a fi un parinte politist, dar cel mai important este faptul ca relatia mea cu copiii s-a schimbat. Ca rezultat, au invatat sa aiba incredere in ei si in deciziile lor.

© 2014 The Family Resource Library

Related Topics: Book Review, Children, Parent Resources, Christian Home, Fathers, Mothers, Parenting

Report Inappropriate Ad