MENU

Where the world comes to study the Bible

14. Recenzie de Carte -- Copiii se cresc cu inima

Titulu cartii: Copiii se cresc cu inima

Autor: Dr. Scott Turansky, Joanne Miller

Anul publicarii: 2005

Editura: David C. Cook

Pagini: 256

Site-ul autorului: www.effectiveparenting.org

Cartea este disponibila in limba engleza.

Ar trebui sa citesti aceasta carte daca…

Iti doresti ca copilul tau se se schimbe in interior, nu doar in exterior. Acele schimbari sunt permanente iar prin perseverenta se pot dezvolta, ajutandu-l sa discearna intre bine si rau de-a lungul vietii lor.

Pe scurt…

Majoritatea strategiilor de crestere si educare a copiilor sunt orientate catre comportament. Acestea ar putea schimba comportamentul la suprafata, dar singura cale de a-I schimba cu adevarat este daca parintii impreuna cu Dumnezeu lucreaza la inima lor.

Ideile Cheie…

  • Schimbarea comportamentului copilului de obicei are efect pe o perioada scurta, dar nu transforma inima copilului pentru viitor. Atunci cand parintii isi concentreaza atentia asupra inimii, copilul se va schimba pentru totdeauna.
  • Dumnezeu ne schimba inima prin mantuire, iar comportamentul nostru se schimba pe baza a ceea ce face Dumnezeu in inima noastra.
  • Copiii au nevoie sa stie ca : Dumnezeu este Creator, El are un plan, Dumnezeu stie toate lucrurile, Dumnezeu L-a dat pe Fiul Sau sa moara pentru noi, Dumnezeu va judeca lumea.
  • Copiii vor invata de la parinti ce este credinta in fiecare zi si cum diferite probleme, iritatii si responsabilitati pun la incercare pace si bucuria lor.
  • Majoritatea copiilor au nevoie de timp pentru a se gandi la lucrurile rele pe care le-au facut dupa ce parintii le vorbesc despre consecinte. Vorbeste cu ei de fiecare data cand trebui sa ii mustri – chiar si pentru lucruri mici. Acestea ii antreneaza pe copii sa vorbeasca despre probleme lor. La un moment dat ar trebui sa ii intrebi: “Ce ai facut TU gresit?”

Pasi spre actiune…

  • Parintii trebuie sa pastreze o relatie puternica cu Dumnezeu, ceea ce ii va ajuta sa fie mult mai eficienti in relatia lor cu copiii.
  • Incepe sa urmaresti inima copilului tau. Fii constient de problemele adanci. Roaga-L pe Dumnezeu sa iti arate problemele reale cu care se confrunta fiul sau fiica ta. Petrece timp vorbind cu Dumnezeu despre probleme inimii copilului tau.
  • Atunci cand copilul are un comportament necorespunzator recunoaste ca ceva este in neregula in inima lui. Putem invata ce se petrece in inima copilului ascultandu-l si uitandu-ne la lucrurile pe care le pretuieste.
  • Fixeaza-ti ca obiectiv sa petreci 10 minute sau o ora-doua pe saptamana separat, cu fiecare copil in parte.
  • “In timp ce inveti sa asculti inima copilului tau, identifica anumite zone unde simti ca exista probleme. Comportamentul ne indica ce se petrece in interior, deci atunci cand vezi o anumita slabiciune, scrie-o undeva pe o foaie. S-ar putea sa scrii lucruri ca: mandrie, frica, lipsa increderii, tristete.” Pg 132
  • Memoreaza versete din Biblie in fiecare saptamana. Alege versete care se potrivesc cu nevoile familiei din acea saptamana si discuta-le impreuna cu copiii.

Citate…

  • “Roaga-te adesea pentru copiii tai. Dumnezeu nu doar lucreaza prin rugaciune pentru a-I schimba pe copii, dar deasemenea foloseste rugaciunile tale pentru a te face mai sensibil la lucrarea pe care o face in inima lor. In timpul rugaciunii, asigura-te ca asculti atat cat vorbesti. “ Pg 18-19
  • “Razvratirea adolescentilor nu incepe la varsta de 13 ani, incepe mult mai devreme, in inima unui copil” Pg 43
  • Copiii au nevoie de parinti care sunt gata sa lupte pentru ceea ce este drept, care sunt lideri in familiile lor si care stabilesc limite clare. Au nevoie de mame si tati care le va arata calea si care ii incurajeaza sa mearga pe ea”. Pg 52
  • “Atunci cand gresesti, recunoaste. Fi un exemplu de smerenie. Cere acelasi lucru si copiilor tai”. Pg 107-108
  • “Pedeapsa se concentreaza pe dreptate; disciplinarea se concentreaza pe invatare. Disciplina este o oportunitate de maturizare” Pg 184

Diverse…

  • Este important sa fii ferm cu copiii tai, dar daca vei fi dur sau manios, vei impiedica apropierea.

Cum s-a schimbat modul de a-mi creste copiii…

Cartea ne invata ca atunci cand copilul este furios, ar trebui sa refuzi sa devii sentimental, dar in schimb sa iti doresti sa il asculti. M-am gandit ca acest lucru este asa de important pentru ca este foarte usor sa te manii sau sa fii frustrat atunci cand copilul este neascultator. Cartea spune ca e neproductiv sa faci asta. Daca il asculti, asta te va ajuta sa te aproprii de el si deasemenea te va ajuta sa gestionezi situatia mult mai rational.

Graba de a rezolva problema cat mai repede in defavoarea empatiei blocheaza apropierea de copil. De obicei vrem doar sa rezolvam o problema si sa ne concentram pe altceva, dar facand asta putem pierde oportunitatile de a vorbi cu copilul si de afla ce se intampla. Daca copilul se poarta necorespunzator, este mai important sa discuti cu el decat sa il mustri si sa mergi mai departe.

Este extraordinar cat de transparenti sunt copiii atunci cand iti faci timp sa asculti ce au de spus. Multi dintre noi avem vieti foarte incarcate, iar acest lucru mi-a adus aminte cat de cat de important este sa incetinesc ritmul si sa imi iau timp pentru a vorbi cu copiii. Putem invata multe lucruri despre ce se intampla in vietile si inimile lor practicand acest disciplina.

© 2014 The Family Resource Library

Related Topics: Book Review, Children, Parent Resources, Christian Home, Fathers, Men's Articles, Mothers, Parenting, Women's Articles

Report Inappropriate Ad