MENU

Where the world comes to study the Bible

27. Recenzie de Carte -- Indrazneste sa disciplinezi

Autor: Dr. James Dobson

Anul publicarii: 1970, 1992

Editura: Kerigma

Pagini: 251

Site-ul autorului: www.focusonthefamily.com

Cartea este disponibila in limba romana.

Ar trebui sa citesti aceasta carte daca…

Doresti sa inveti cum sa ii disciplinezi pe copii in dragoste si intr-un mod eficient. Prin cuvintele incurajatoare ale Dr. Dobson, vei invata cum sa pui anumite limite in caminul tau.

Pe scurt…

Cartea doctorului Dobson explica cum sa aplici tandru disciplina copiilor tai pentru cresterea sensului realitatii si folosind legea argumentului pentru a intipari un comportament pozitiv si de a-l schimba pe cel negativ. Acesta carte va fi de mare ajutori pentru educatori, pentru a sparge barierele invatarii si disciplinarii in cadrul unei sali de clasa.

Ideile Cheie…

  • Cand este aplicata in mod corect, disciplina insotita de dragoste functioneaza. Exista o diferenta intre disciplina si pedeapsa: disciplina este directionata catre comportament iar pedeapsa este directionata catre individ. Laudele verbale sunt importante pentru un copil, iar parintele trebuie sa fie atent ca intotdeauna sa ii spuna copilului ca il iubeste si sa vorbeasca despre actiunile pe care parintii isi doresc ca copiii sa le repete. Cu alte cuvinte, ignora faptele pe care nu le doresti sa le repete. Disciplina serioasa, cum ar fi bataia, apare atunci copilul sfideaza in mod intentionat parintele si nu datorita unei iresponsabilitati copilaresti.
  • A doua sectiune a acestei carti se adreseaza profesorilor/educatorilor si discuta despre modul in care poti avea disciplina in sala de clasa si cum le poti cere anumite comportamente copiilor. Unul din scopurile educatiei este sa il pregatesti pe tanar pentru responsabilitatile care vor aparea mai tarziu in viata ( punctualitatea, temele, a fi pregatit, concentrarea asupra unei cerinte, etc)

Pasi spre actiune…

Cresterea simtului realitatii a copilului

  1. Dezvoltarea respectului fata de parinti este un factor important in orientarea copilului. Perioada cand este inca mic este cea mai potrivita pentru a te institui, ferm dar bland, ca persoana care se ocupa de asta. Pleznirea copilului nu ar trebui sa fie un raspuns imediat al unui refuz sfidator de genul “Nu vreau” sau “Tu sa taci”. Interpretand semnificatia din spatele comportamentului, un parinte poate aplica disciplina cea mai potrivita si sa mentina ca scop ultim pastrarea respectului copilului.
  2. Cea mai buna oportunitatea de a comunica apare dupa disciplinare. Copilul va cauta dragostea parintelui iar daca vei avea brate deschide pentru a-l primi ii vei arata copilui faptul ca comportamentul lui l-ai respins, iar nu pe el.
  3. Metine controlul fara sacaiala ( daca este posibil)
  4. Nu il satura pe copil cu materialism. “Daca nu ii vei permite niciodata sa isi doreasca ceva, nu va avea niciodata bucuria primirii”. Pg 45
  5. Gaseste un echilibru intre dragoste si disciplina. Asigura-te ca copilul stie cine este responsabilul, arata-le ca ii iubesti si trateaza-ti copilul cu respect si demnitate si asteapta-te ca si ei sa se poarte la fel.

Legea sprijinul este alt subiect pe care doctoral Dobson il discuta in cartea sa. El afirma ca “comportamentul care dobandeste consecintele dorite se va mai repeta”. Toti suntem motivate de ceea ce ne satisface iar acest lucru poate fi de ajutor in invatarea unui comportament responsabil copiilor nostril. O modalitate este sa folosesti recompense, dar acestea trebuie daruite rapid. Aceste recompense nu trebuie sa fie neaparat ceva material deoarece orice lucru poate duce la repetarea comporamentului ( un exemplu ar fi cuvintele de lauda). Orice este considerat dorit de o persoana poate intari repetarea acelui comportament. Copiii sunt asa de diferiti, astfel ca pentru unii printr-o singura privire serioasa pot intelege cine este adultul, iar altii au nevoie de o disciplinare serioase si chiar dureroasa pentru a intelege.

Cand masurile disciplinare esueaza, acest lucru se intampla de obicei datorita unor erori in aplicarea ei. Sunt cateva motive de baza pentru care se intampla acest lucru. Cea mai mare problema este o disciplina inconsecventa si anormala. Parintii trebuie sa fie perseverenti si consecventi in disciplinarea copiiilor. Deasemenea, copilul poate avea o vointa mai mare decat parintele, si amandoi realizeaza asta.

Exista trei bariere care se pot pune in fata invatarii anumitor copiii, greseala intarziata, invatacelul incet si mediocrul. Greseala intarziata este o intarziere de dezvoltare si poate si ajutata prin “ingheta” un an scolar. Invatacelul incet are o inabilitatea de a invata in acelasi ritm cu colegii sai. Acesti copii pot fi ajutati sa citeasca intr-un context unu-la-unu, scutindu-I de devastarile esecului, si amintindu-le ca succesul hraneste succesul. Mediocrul este un elev care nu are disciplina de sine pentru a se motiva sa faca lucrurile cum trebuie. Astfel, gaseste o modalitate de a-l motiva pe Mediocru stabilindu-I scopuri alaturi de un sprijin pozitiv.

Citate…

  • “Parintii care sunt reci si distanti fata de fiii si fiicele lor adesea distrug vietile copiilor lor”. Pg 12
  • “Relatia parinte – copil este prima si cea mai importanta interactiune sociala pe care un tanar o va avea”. Pg 18
  • “Demonstrarea autoritatii parintesti genereaza respect ca nici un alt proces” Pg 35
  • “Disciplinarea adolescentilor si tinerilor ar trebuie sa implice si lipsirea de anumite privilegii, privarea de bunuri financiare si anumite forme de pedeapsa non-fizica”. Pg 72
  • “ Sprijinul verbal poate fi cel mai motivator lucru pentru fiinte umane”. Pg 92
  • “…o formula valida pentru gestionarea copiilor si adolescentilor: da-le motive maxime pentru a se conforma dorintelor voastre. Mania ta este ultima motivatie care ar putea avea efect…” Pg 118

Diverse…

Din capitolul 11: Un moment pentru Mame

  • Fa-ti timp doar pentru tine – pune-te pe lista de prioritati.
  • Nu te zbate cu lucrurile pe care nu le poti schimba.
  • Nu te lupta cu problema mari tarziu in noapte – toate problemele par de nerezolvat noaptea iar deciziile pe care le iei pot fi mai mult sentimentale decat rationale.
  • Incearca sa iti faci o lista – exista consolare in facerea unei liste cu lucrurile care trebuiesc rezolvate.
  • Cauta ajutor divin – toate problemele noastre legate de cresterea si educarea copiilor isi pot gasi rezolvare prin rugaciuni si cererile la adresa lui Dumnezeu, Creatorul nostru.

Cum a schimbat modul de a-mi creste copiii…

Acum am suficiente instrumente pentru a fi pregatita pentru cresterea copiilor intr-o atmosfera de disciplina si dragoste. Nu imi mai este frica sa ii disciplinez sau sa ii lovesc ( cand este absolut necesar) deoarece stiu ca toata dragostea si timpul pe care il petrec cu ei vor da posibilitatea ca aceste modalitati de disciplinare sa intareasca legatura dintre noi. Sunt deasemenea echipata pentru a la lucra instituirea unui comportament pozitiv.

© 2014 The Family Resource Library

Related Topics: Book Review, Parent Resources, Christian Home, Fathers, Mothers, Parenting

Report Inappropriate Ad