MENU

Where the world comes to study the Bible

26. Recenzie de Carte -- Cheia de la inima copilului tau

Autor: Gary Smalley

Anul publicarii: 1984

Editura: Word Publishing

Pagini: 176

Site-ul autorului: www.garysmalley.com

Cartea este disponibila in Limba engleza si ceha.

Ar trebui sa citesti aceasta carte daca…

Ai un copil care are tendinta de a se izola de restul familiei, sau care este furios si devine bosumflat fara nici un motiv, pentru o perioada mai mare de zile decat o zi sau doua, sau daca ai nevoie de idei creative in cresterea copiilor tai, provocandu-I, si invatandu-I cum sa fie responsabili.

Pe scurt…

Acesta carte m-a ajutat sa il inteleg pe unul dintre copiii mei care a fost ranit iar noi nu eram constienti de asta. I-a fost foarte greu sa primeasca dragostea noastra si sa comunice cu noi. Era apropiat de noi si de cei care stia ca il iubesc. Aceasta carte ne-a aratat modul in care sa ne apropiem mai tare de el si sa intelegem cum a fost ranit si de ce. Avea trei ani la momentul acela.

Ideile Cheie…

  • Creste-I pe copii cu un suflet deschis, in dragoste acordandu-le sfaturi, creand un camin calduros. In acest fel il vei ajuta sa creasca increzator si responsabil si in acelasi timp sa creezi o relatie care va dura toata viata.
  • Patru tipuri de parinte: Dominant (produce calitati negative in copil), Neglijent (are tendinta de a-I lipsi pe copii de sprijin si control), Permisiv (calduros si de ajutor, slab in stabilirea si impunerea regulilor fata de copii) Iubitor si Ferm (impune clar regulile, limitele si standardele de vietuire).

Pasi spre actiune…

  • In carte este o lista cu 84 de moduri in care ii ofensam, ii ranim pe copii nostri: intelegand gresit motivele sau fiind insensibili, netinandu-ne de promisiunile care ni se par marunte. Putem invata cum sa discernem daca el si-a inchis sufletul fata de anumite persoane: impotrivitor, se cearta, intra in relatii nesanatoase, foloseste un limbaj neadecvat. Daca sufletele noastre sunt inchise fata de ceilalti, inseamna ca nu suntem deschisi pentru a avea relatii adanci sau o buna comunicare cu ceilalti. Putem sa ne izolam de ceilalti, de cei care ne-au ranit sau cei care stiu ca ne pot rani.
  • 5 modalitati prin care sa iti deschizi din nou sufletul: devino milos, devino mai intelegator, recunoaste ofensa, incearca sa atingi, cauta iertare.
  • Exprimarea sprijinului plin de dragoste fata de copil: Autorul vorbeste specific despre aspectele relatiilor cum ar fi angajament neconditionat, petrecerea timpului impreuna, a fi dispusi sa ii ascultam pe copii, sa ne purtam cu dragoste fata de ei. El il ajuta pe cititor sa il ajute cum sa ii ascultam mai bine pe ceilalti si cum sa ne intelegem nevoile unii altora.
  • Limite simple pentru copiii intre 3-5 ani
  1. Ne vom supune lui Dumnezeu conform cu Scriptura
  2. Vom fi ascultatori de mama si tata
  3. Vom fi draguti cu oamenii si lucrurile – sunt creatia lui Dumnezeu.
  • Trei moduri prin care sa ne motivam copiii – un mod important de a schimba comportamentul
  1. Folosindu-ne de inclinatiile lor naturale – intelege personalitatea si temperamental copilului tau si invata care sunt interese si talentele lor. Atunci cand stii care sunt scopurile sale, le poti folosi pentru a citi, a manca mai sanatos, a intalni oameni, etc.
  2. Folosind principiul “sarii” – Vechea zicala “Poti conduce un cal la apa, dar nu il poti face sa bea”, nu este neaparat adevarat. Daca vei pune sare peste ovaz ii va fi sete. Foloseste interesele copilului tau pentru a impartasi lucruri care il vor ajuta sa aiba success. Lucruri orientative: identifica clar ce vrei sa comunici, identifica interesele ascultatorilor tai, imparte sufficient din ideea ta pentru a starni curiozitatea, foloseste idea pentru a creste curiozitatea, comunica informatia importanta sau ideea doar dupa ce ai aflat care sunt interese copilului tau.
  3. Foloseste imagini emotionale – asociaza explicatia ta cu o imagine reala sau imaginara – acest lucru ne ajuta sa ne conectam mai bine la celalalt.
  • Familiile apropiate se apreciaza unii pe altii, petrec timp de calitate impreuna, au o comunicare eficienta, au un sentiment profund al angajamentului, au un grad ridicat de religiozitate si pot face fata crizelor intr-un mod pozitiv.

Citate…

  • “Am observat faptul ca daca suntem atenti la expresiile non-verbale, putem intelege mai bine ce se petrece in sufletul copilului nostru”. Pg 35
  • “Oamenii vor face ceea ce nu te astepti, nu ceea ce te astepti” Pg 93

Statistici si Lucruri Interesante…

In educarea copiilor, accentul trebuie sa fie 45% pus pe limite si 55% intr-o relatie bazata pe dragoste.

Cum a schimbat modul in care imi educ copiii…

Am ales sa fac rezumatul acestei carti deoarece principiile regasite aici au schimbat radical si in mod pozitiv modul in care ne-am educat cei 4 copii. Acest lucru se intampla in urma cu 25 de ani, si simt faptul ca copiii nostri, fiind adulti acum, sunt diferiti acum datorita unor principii pe care le-am invatat din aceasta carte. Iti recomand sa citesti aceasta carte si sa o ai in biblioteca ta.

© 2014 The Family Resource Library

Related Topics: Book Review, Parent Resources, Christian Home, Fathers, Mothers, Parenting

Report Inappropriate Ad