MENU

Where the world comes to study the Bible

25. Recenzie de Carte -- Cele cinci limbaje de dragoste ale copiilor

Autor: Gary Chapman & Ross Campbell, M.D

Anul publicarii: 1997

Editura: Northfield Publishing

Pagini: 189

Site-ul autorului: www.fivelovelanguages.com

Cartea este disponibila in Limba engleza si ceha.

Ar trebui sa citesti aceasta carte daca…

Vrei sa inveti cum sa ii arati copilului tau o dragoste neconditionata intr-un mod in care el sa inteleaga si sa primeasca aceasta dragoste. Din moment ce dragostea este nevoia de baza a fiecarui copil, trebuie copilul nostru primeste dragoste in mod unic si sa invatam cum sa il iubim astfel. Acest lucru va face ca disciplinarea si educarea copiilor sa fie mai eficace si mai usor de usor de indeplinit.

Pe scurt…

Dragostea este fundamentala in a-l ajuta pe copil sa dezvolte o parere de sine sanatoasa, pentru a invata cum sa faca fata maniei, cum sa dezvolte abilitati relationale sanatoase, sa isi dezvolte darurile speciale si talentele in folosul comunitatii. Aceasta carte descrie cinci limbaje de dragoste esentiale si vorbeste despre modul in care sa realizezi care este primul limbaj al copilului tau si care este al doilea. Vei invata modul in care sa ii raspunzi copilului pentru a intelege situatiile de disciplina, invatare, furie sau incurajare.

Ideile Cheie…

Cele cinci limbaje ale dragostei sunt urmatoarele:

  • Atingerea fizica – Toti copiii au o nevoie deosebita de atingere fizica, dar unii copiii isi umplu rezervoarele emotionale in acest mod. Pentru copiii mai mici poate inseamna multi pupici si imbratisari si sa ii tii in brate. Pentru copiii mai mari poate insemna sa faci trante cu baiatul tau pe covor, il bati pe spate sau sa o saruti pe fiica ta cand vine de la scoala sau cand pleaca sa se intalneasca cu prietenii.
  • Cuvinte de afirmare – Copiii cred cu adevarat ce le spui. Daca lipsesc cuvinte de incurajare sau nu aud in mod regulat “Te iubesc”, unii copii nu vor simti ca ii iubesti chiar daca le arati lucrul acesta prin alte modalitati. Aceste cuvinte sunt diferite de lauda pe care i-o aduci pentru o realizare, aceste cuvinte sunt de lauda si apreciere a copilului si complimente a ceea ce face ca rezultat. Cuvinte de lauda spune la intamplare fara un adevar care sa le sustina vor suna ca niste vorbe goale pentru un copil care se simte iubit prin cuvinte, asa ca fii atent sa fi sincer atunci cand ii adresezi cuvinte de incurajare care conduc spre aratarea unei dragoste neconditionate.
  • Timp de calitate – acesta este cadoul tau pentru copil, o atentie neimpartita. Astfel ii arati ca este important pentru tine si ca iti place sa fii impreuna cu el. Puteti doar sa va jucati impreuna sau sa luati masa impreuna. Acest lucru inseamna ca parintele sa sacrifice din comoditatea, timpul sau pentru a petrece timp cu copilul sau. Daca primul limbaj al copilului tau este timpul de calitate, fara sa ii acorzi timp si atentie deosebita, copilul va incepe sa simta ca nu il mai iubesti.
  • Cadouri – tuturor ne place sa primim cadouri, dar copilul care se simte foarte iubit prin darurile pe care le primeste va tine aceste cadouri intr-un loc special, va vorbi tuturor despre ele si le va spune de la cine le-a primit. Aceste daruri de obicei nu sunt scumpe sau mari. Nu le orice, ci fii sigur ca aceste daruri sunt o expresie sincera a dragostei tale si foloseste si celelalte limbaje ale dragostei pentru a le intari faptul ca ii iubesti neconditionat.
  • Acte de slujire – cresterea copiilor presupune multe “acte de slujire” in care tu in mod fizic ai grija de copiii tai, dar acestea nu sunt intotdeuna acte pure de iubire ci si datorie. Copiii care primesc dragoste prin slujirea parintilor se simt iubiti cand parintii lor ii ajuta sa faca lucruri pe care nu le pot face singuri.

Pasi spre actiune…

  • Descoperirea limbajului de dragoste al copilului tau necesita timp. Copiii mai mici inca experimenteaza diferite modalitati de a primi si arata dragostea. Trebuie sa le vorbesti in toate cele cinci limbaje ale iubirii dar in acelasi timp sa te specializezi in limbajul lor primar.
  • Observa cum isi exprima dragostea fata de tine
  • Observa cum isi exprima dragostea fata de ceilalti
  • Fi atent la lucrurile pe care le cere in mod frecvent
  • Observa lucrurile despre care se plange in mod frecvent
  • Da-I posibilitatea de a alege intre doua optiuni ( intre doua limbaje ale iubirii)
  • Trebuie sa ii disciplinam pe copii in dragoste iar ca sa faci asta ai nevoie sa stii faptul ca copiii vor iti testa permanent dragostea prin comportamentul lor. Intreaba-te care sunt nevoile copilului atunci cand are un comportament nepotrivit. Scopul tau nu este doar sa ii corectezi comportamentul ci sa il indrumi si sa il instruiesti pentru a avea un comportament bun si pentru a face alegerile corecte, sa formezi o inima plina de compasiune.

Citate…

  • “…vorbind limbajul de dragoste al copilului tau il ajuta sa se simta iubit. Cand copilul simte ca este iubit, cand rezervorul lui emotional este plin, va fi mult mai sensibil la indrumarea parentala in toate domeniile vietii sale”. Pg 97
  • “Cand noi ca parinti invatam sa vorbim limbajul de dragoste al copilului nostru, chiar daca este diferit de al nostru, suntem pentru ei un model de altruism, sevindu-I pe ceilalti”. Pg 98

Diverse…

  • Asigura-te ca ii arati dragoste copilului in limbajul lui de dragoste inainte si dupa ce il corectezi sau pedepsesti.
  • O relatie deschisa si iubitoare dintre un parinte si un copil asigura o buna fundatie pentru dorinta si abilitatea copilului de a invata deoarece pentru ca un copil sa fie capabil sa invete, trebuie sa fie sufficient de matur emotional, in conformitate cu varsta lui. Parintii au cel mai mare impact asupra maturizarii emotionale a copilului si ii putem oferi avantaj al invatarii prin umplerea rezervoarelor de dragoste in modul lor unic de a primi dragostea.
  • Mania si dragostea sunt foarte strans legate. Trebuie sa invatam ce este mania si cum sa ii facem fata pentru a-I invata pe copiii nostri sa faca la fel. Mania este principala amenintare asupra copilului tau, iar daca nu va invata cum sa o stapaneasca, aceasta il va distruge.

Cum a schimbat modul de a-mi creste copiii…

In loc de a-mi pedepsi copiii atunci cand nu erau ascultatori, ma asigur de faptul ca am facut totul ca ei sa se simta iubiti prin limbajul lor unic de dragoste. Iar apoi ma intreb de ce au nevoie atunci cand nu sunt ascultatori.

Fiica mea cea mare simte ca primeste dragoste prin timp de calitate si cadouri. Daca nu petrec timp separat doar cu ea, are tendinta de a nu mai asculta sfaturile mele parintesti si lupta impotriva disciplinei pe care i-o dau.

Fiica cea mai mica primeste dragoste prin cuvinte si cateodata prin atingeri fizice, avand in vedere ca are doar 4 ani. De fiecare data cand trebuie sa ii corectez comportamentul, ma asigur ca o imbratisez inainte si dupa corectie si ii spun intotdeauna ca o iubesc si ii multumesc ca ma pentru ca ma asculta si incearca sa ia decizii bune.

© 2014 The Family Resource Library

Related Topics: Book Review, Parent Resources, Christian Home, Fathers, Mothers, Parenting

Report Inappropriate Ad