MENU

Where the world comes to study the Bible

22. Recenzie de Carte -- Rivalitatea dintre frati

Autor: Adele Faber & Elaine Mazlish

Anul publicarii: 1987, 2004

Editura: Teora

Pagini: 246

Site-ul autorului: www.fabermazlish.com

Cartea este disponibila in limba engleza si romana.

Ar trebui sa citesti aceasta carte daca…

Iti doresti ca copiii tai sa se inteleaga mai bine si sa aiba o relatie buna.

Pe scurt…

Rivalitatea dintre frati este ceva obisnuit intr-o familie. Mai degraba decat sa ii lasi aceasta sa distruga relatia dintre copiii tai, aceasta carte iti ofera unelte pentru a-I ajuta pe copiii tai cum sa se relationeze la celalalt intr-un mod cat mai pozitiv.

Ideile Cheie…

  • Rivalitatea dintre frati este normala, nu trebuie sa te temi de ea ci sa o privesti ca o “sala de clasa” in care copiii vor invata cum sa aiba relatii sanatoase. Deprinderile relationale pe care le vor invata in familie: a face fata conflictelor, dezagamirea de a nu se face intotdeauna asa cum vor ei, impartirea bunurilor, etc, le vor purta de-a lungul vietii lor.
  • Recunoasterea sentimentelor negative ale unui copil impotriva celuilalt este esentiala in procesul formarii unor persoane pozitive. Noi trebuie sa le dam contextele potrivite pentru ca acele sentimente sa fie validate.
  • A-I compara pe copiii tai, in mod favorabil sau nefavorabil este nesanatos.
  • Este mai important sa il tratezi pe copilul tau in mod unic decat drept. Ei vor sa simta ca sunt iubiti si acceptati pentru cine sunt ca indivizi. Sunt unici si asa sunt si nevoile lor.
  • Nimeni (parinte, copil, frate) nu ar trebui sa ii dai unui copil un anumit rol. Parintii nu ar trebui niciodata sa isi eticheteze copilul (destept, rusinos, dezordonat), chiar si intr-un mod care ni se pare laudativ.
  • Daca vei implementa aceste principii in viata familiei tale, luptele se vor diminua iar sentimentele de pace vor creste intre copiii tai.

Pasi spre actiune…

  • Nu te ingrijora gandindu-te neaparat ca copiii tai trebuie sa fie cei mai buni prieteni. Concentreaza-ti atentia asupra echiparii lor cu abilitati (ascultarea) si atitudini (smerenia) de care au nevoie in toate relatiile lor.
  • Recunoaste sentimentele copilului tau (negative sau pozitive) despre fratele sau si arata-le cum sa faca fata sentimentelor de manie si furie intr-un mod acceptabil.
  • Evalueaza-te pentru a vedea cum faci fata maniei – ce fel de model esti pentru copii?
  • Evalueaza nevoile fiecarui copil in mod individual. Explica-le faptul ca chiar daca lucrurile nu sunt asemanatoare, totul este in ordine.
  • Nu ii eticheta pe copii ca avand un anumit rol, incurajeaza-I sa incerce diferite activitati.
  • Mai degraba decat sa vorbesti despre un comportament nepotrivit, foloseste afirmatii ca: “Tu ai o extraordinara capacitate de a fi bun. Foloseste-ti, te rog, aceasta capacitate!”
  • Spune-le copiilor faptul ca a-l rani pe celalalt nu este permis.
  • Nu ii forta pe copii sa isi imparta bunurile. Poti incuraja acest lucru, dar fortarea acestui lucru va avea ca rezultat resetimente intre copiii tai.

Citate…

  • “Daca insisti asupra sentimentelor bune intre copiii tai va conduce la aparitia sentimentelor negative. Permiterea sentimentelor negative intre copii va conduce la sentimente bune” Pg 49
  • “Incantarea si entuziasmul pe care il simti in urma realizarii unui lucru a unuia dintre copii, trebuie pastrat pentru un moment cand sunteti numai voi doi. Ar fi prea mult pentru celalalt frate sa asculte ceea ce ii spui”. Pg 58
  • “A fi iubit in mod egal e ca si cum ai fi iubit mai putin. A fi iubit in mod unic – pentru ceea ce este el special – este sa fim iubiti atat cat avem nevoie sa fim iubiti”. Pg 69
  • “Trateaza-i pe copii, nu asa cum sunt acum, dar asa cum speri ca vor deveni”. Pg 103
  • “De obicei incercam sa nu intervenim ( atunci cand se cearta), dar atunci cand intervenim, gandim intotdeaua ca ar fi trebuie sa ii lasam sa se certe incontinuare”. Pg 156

Diverse…

Cum sa te ocupi de certuri
(Pg 143 &144)

  • O cearta normala: Ignora. Aminteste-ti faptul ca copiii tai au o experienta grozava in rezolvarea conflictelor.
  • Situatia se inrautateste: Recunoaste furia lor. Gandeste-te la punctul de vedere al fiecaruia, Descrie problema cu respect, Exprima-ti incredere in capacitatea copiilor de a gasi singuri Solutia. Paraseste camera.
  • Situatie devine periculoasa: Intreaba: “Este o cearta in joaca sau este o cearta adevarata? (Certurile in joaca sunt permise, celelalte nu). Spune-le copiilor: “Puteti sa va certati in joaca daca amandoi sunteti de acord”. Arata respect fata de sentimentele tale: “Poate va jucati dar este prea grosolan pentru mine. Ar fi bine sa va gasiti alta activitate”.
  • Situatia este periculoasa cu adevarat. Este nevoie de interventia unui adult: Descrie ceea ce vezi. Separa-I pe copii.

Cum a schimbat modul de a-mi creste copiii…

In aceasta carte am descoperit cateva sfaturi practice foarte bune. Sunt destul de simplu de implementat, deoarece odata ce incepi sa te gandesti la ele, autoarea ti le explica si mai bine. Nu m-am gandit niciodata cu adevarat la lucrurile pe care le faceam pentru a-I desparti pe copii atunci cand se certau. Am inceput sa citesc acesta carte gandidu-ma la faptul ca copiii mei trebuie sa se schimbe, dar am realizat ca sunt lucruri pe care eu si sotul meu trebuie sa le schimbam in cresterea si educarea copiilor nostri. Am fost eliberata cand mi-am dat seama ca perioada prin care trec copiii mei este normala si ca prin interactiunea lor invata lucruri importante despre viata.

De curand am avut o mare discutie despre cum copiii trebuie sa fie tratati egal si amandoi au plecat suparati gandidu-se la ultimul lucru pe care si-l doresc este sa fie tratati egal si nu in mod unic. Indicatiile de mai sus despre certuri m-au ajutat foarte mult: a luat presiunea de a rezolva eu conflictele si sa ii las pe copii sa le rezolve singuri, doar cu o minima interventie din partea mea.

Credeam ca copiii mei trebuie sa imparta totul si chiar ii fortam sa faca asta, dar am realizat ca este bine sa aleaga ei ce vor sa imparta cu celalalt.

Rivalitatea dintre frati este mult mai mult decat copii certandu-se toata ziua. Este foarte important sa ii ajutam sa navigheze prin aceasta relatie facandu-ne si noi partea.

© 2014 The Family Resource Library

Related Topics: Book Review, Parent Resources, Christian Home, Fathers, Mothers, Parenting

Report Inappropriate Ad