MENU

Where the world comes to study the Bible

23. Recenzie de Carte -- Supernanny: Sfaturi practice si eficiente pentru educarea copilului

Autor: Jo Frost

Anul publicarii: 2005

Editura: Hyperion

Pagini: 223

Site-ul autorului: www.jofrost.com

Cartea este disponibila in limba romana.

Ar trebui sa citesti aceasta carte daca…

Ai nevoie de strategii simple pentru a face fata problemelor zilnice care apar in educarea copilului tau cu varsta sub cinci ani.

Pe scurt…

Aceasta carte acopera o varietate de subiecte care vor fi de ajutor pentru parintele si copilul sub cinci ani.

Ideile Cheie si Pasi spre Actiune…

Tehnicile de baza

  • Varstele si Etapele
  • De la nastere la 6 luni: Bebelusul tau are mare nevoie de dragoste si contact fizic. Aceasta nu se poate manifesta numai intr-un anumit moment. Asadar, ingrijeste-l si arata-I dragoste de fiecare data cand plange. In foarte scurt timp vei putea sa ii deosebesti plansetele (foame, oboseala, murdarie)
  • De la 6 luni la 18 luni: Bebelusul tau este mult mai activ si incepe sa isi exploreze lumea. Bebelusul va incepe sa isi dezvolte caracterul. Il poti disciplina, dar foloseste o voce calma dar ferma. El va raspunde tonului vocii tale chiar daca nu iti intelege cuvintele.
  • De la 18 luni la 3 ani – Copilul tau este la etapa in care vrea sa exploreze si sa experimenteze lumea ca un copil de 5 ani, dar ii lipsesc controlul de sine pentru a face deciziile corecte. Aceasta etapa este o etapa a incercarilor cunoscuta de obicei ca “teribila varsta de 2 ani”. Copilul va fi lipsit de rabdare, neavand capacitatea sa planuiasca, fara control de sine si fara simtul pericolului. Este o varsta potrivita pentru a incepe sa pui limite si sa fi perseverent in aplicarea lor.
  • De la 3 ani la 5 ani – La aceasta varsta prescolarul va avea mai mult control asupra propriilor actiuni si va incepe sa se joace cu alti copii. Multe “de ce-uri” vor fi intrebate la aceasta varta si de obicei au o imaginatie foarte bogata.
  • Rutine si Reguli: Stabileste o rutina zilnica ca sa fi sigur ca nevoile fizice ale copilului sunt satisfacute la momentul potrivit si astfel vei reduce plansul isteric atunci cand ii este foame sau este obosit. Este o buna metoda de a reduce sfidarea fata de o noua activitate (baia, timpul de culcare) deoarece copilul tau va stii la ce sa se astepte, datorita rutinei zilnice. Regulile sunt necesare pentru un copil, dar trebuie sa fii perseverent indiferent de cine are grija de copilul tau si stabileste reguli pe care copilul tau pe poate indeplini la o anumita varsta.
  • Punerea limitelor: Disciplina este linia fina intre a pune reguli copilului si in acelasi timp a fi iubitor si afectuos. Este nevoie sa existe respect de ambele parti. Cu toate acestea, daca ii vei disciplina prea mult pe copii, exista riscul sa zdrobesti caracterul. Cand iti disciplinezi copilul, pastreaza in minte faptul ca acesta reactioneza la tonul vocii tale si la limbajul corpului. Asigura-te ca te cobori la nivelul lor si folosesti o voce calma si ferma in acelasi timp. In plus, ai mare grija sa il lauzi atunci cand a facut un lucru bine. Astfel ei nu vor actiona doar pentru a-ti atrage atentia. Fii consecvent si actioneaza imediat atunci cand disciplinezi, dar niciodata nu il disciplina pe copil atunci cand este bolnav, cand nu stii sigur cine a facut cui, atunci cand comportamentul sau l-a facut sa isi ceara iertare, cand exista o schimbare majora in familia voastra (mutare, un nou copil) sau cand deja a fost disciplinat.

Rezolvarea problemelor

  • Imbracamintea: Cand apar provocarile imbracamintii urmeaza acesti pasi pentru a rezolva problema: Ofera-I copilului cateva optiuni cu ce ar putea sa se imbrace si fa-te bine inteles in legatura cu tipul de haine pe care trebuie sa le poarte. Invata-l si incurajeaza-l sa se imbrace singur. Foloseste-ti autoritatea in mod ferm si corect cand experimentezi impotriviri repetate.
  • Instruirea folosirii toaletei: Varsta cea mai potrivita pentru acest lucru este intre 2 ani jumate si 3. La aceasta varsta copilul are control asupra vezicii urinare si intestinelor pentru a realiza cand are nevoie la toaleta. Daca vei incepe instruirea mult prea devreme aceasta va dura chiar si luni, dar daca vei incepe la momentul potrivit, acest proces poate dura doar cateva saptamani. Daca este timpul sa incepi aceasta instruire, invata sa identifici semnele cand copilul are nevoie la toaleta, imbraca-l cat mai lejer, lauda-l atunci cand isi face nevoile, intreaba-l de-a lungul zilei daca are nevoie, tine olita undeva unde ai acces rapid la ea, fi consecvent, calm si increzator. In aceasta perioada nu folositi pampersi chiloti. Copilul va deveni confuz. Folosesti ori pantaloni ori pampers.
  • Mancarea: In primele 4 luni de viata bebelusului trebuie doar alaptat sau hranit cu lapte praf. Daca copilului ii este inca foame dupa masa, el are nevoie de mai mult lapte, nu de hrana solida. Laptele de vaca nu ar trebui folosit inainte de un an. Contine prea mult proteine pentru bebelus. Incepe sa introduce mancare solida de la 4 luni daca copilului ii este foame dupa ce a baut laptele sau daca scade in greutate. Poate la inceput nu ii va placea gustul sau textura, dar continua sa ii dai putin cate putin si asteapta o saptamana sau doua daca este necesar. Introdu cate un aliment pe rand pentru a vedea daca este respins sau daca cauzeaza vreo reactie alergica. Dupa un an jumatate copilul va putea manca ce mananca si restul familiei, dar mancarea trebuie maruntita. Introdu-i o varietate de alimente din timp. Pastreaza portiile mici, stabileste trei mese principale si 2 gusturari sanatoase.
  • Deprinderile sociale: Este esential pentru un copil sa invete cum sa se comporte cu ceilalti. In timp ce un copilas ii va vedea pe ceilalti oameni stand in calea a ceea ce isi doreste sa faca, prescolarii vor realiza foarte curand ca a imparti si a face schimb sunt abilitati care sunt bune. Il poti ajuta pe copil spunandu-I clar care sunt limitele atunci cand este vorba de timpul de joaca. Jucandu-te si avand timp de calitate cu copilul tau la fiecare varsta la care se afla acesta va invata si va dobandi deprinderile sociale esentiale. Joaca nu se rezuma intotdeauna la cum se distreaza, ci si cum invata. Chiar si atunci cand il vei implica pe copil in treburile casnice il vei invata lucruri necesare pentru viata sociala. Un copil nu poate face diferenta dintre munca si joaca. Cand vine momentul impartirii si schimbului, practica aceste lucruri acasa prin lectii simple. Atunci cand copiii se joaca frumos impreuna, nu interveni. Ei isi vor rezolva propriile probleme si isi vor dezvolta prietenii fara prezenta ta acolo.
  • Timpul de culcare: Stabilind o rutina pentru timpul de culcare vei facilita tranzitia intre timpul din zi si somn. In primul rand, fixeaza o anumita ora de culcare. Pentru prescolari, intre 7 si 8 este momentul cel mai bun. Prin stabilirea orei de culcare vei avea timp de relaxare alaturi de sotul tau. Cand vei stabili rutina pentru pregatirea de culcare, este important sa acorzi timp sufficient pentru fiecare pas care este implicat. Nu trebuie sa acorzi prea mult timp fiecarui pas (baie, spalatul dintilor), altfel copilul tau va intelege ca este loc pentru manevre, dar in acelasi timp nu vrei sa grabesti fiecare pas.
  • Timp de calitate: A-ti educa copilul este o munca grea si nu este realistic sa spui ca fiecare moment este un “timp de calitate”. Dar recompensa vine prin faptul ca te poti bucura de aceasta perioada pretioasa din viata lui pentru ca va trece foarte repede. Profita de fiecare ocazie pentru a transforma treburile casnice in distractie. Timpul de calitate ar trebui sa ii permita fiecarei persoane din familie sa primeasca atentie.

Cum a schimbat modul de a-mi creste copiii..

Lucrurul cel mai important pe care aceasta carte m-a invatat este importanta rutinei. Aveam tendinta sa fiu un parinte moale si delasator, dar am descoperit ca din moment ce am inceput o rutina ( chiar daca nu este foarte stricta) copiii mei sunt mult mai fericiti, calmi si mai putin irascibili la timpul de culcare si in timpul zilei.

© 2014 The Family Resource Library

Related Topics: Book Review, Parent Resources, Christian Home, Fathers, Mothers, Parenting

Report Inappropriate Ad