MENU

Where the world comes to study the Bible

12. Recenzie de Carte -- Dragoste si logica pentru copilarie: sfaturi practice pentru perioada de la nastere pana la 6 ani

Titlul cartii: Dragoste si logica pentru copilarie: sfaturi practice pentru perioada de la nastere pana la 6 ani

Autor: Jim Fay & Charles Fay, Ph.D.

Anul publicarii: 2000

Editura: Love and Magic Institute, Inc.

Pagini: 165

Site-ul autorului: www.loveandlogic.com

Cartea este disponibila in limba: engleza.

Ar trebui sa citesti aceasta carte daca…

Ai un copil prescolar si vrei sa inveti cum sa il educi intr-o maniera iubitoare si constructiva.

Pe scurt…

  • Creste un copil care sa se simta bine in pielea lui
  • Dezvolta o legatura puternica de dragoste si incredere cu copilul tau
  • Permite-i copilului sa greseasca si sa invete din greseala chiar de la o varsta frageda
  • Acorda-i copilului tau posibilitatea sa gandeasca si sa rezolve probleme.

Ideile Cheie…

Primii sase ani din viata unui copil sunt cruciali pentru dezvoltatea cognitiva, emotionala si comportamentala. Parintii pot asigura informatiile esentiale pentru copiii lor prin folosirea celor 4 ingrediente “Dragoste si Logica” de baza:

  1. Construieste imaginea de sine – imaginea de sine este egala cu comportamentul. Atunci cand copilul se simte bine cu sine, lucrurile rele dispar in favoarea comportamentului bun. Le transmitem copiilor nostri ca ne este usor sa-I crestem iar acest lucru se traduce in gandirea lui: “Daca parintii mei se pot descurca cu mine, inseamna ca sunt bine!”. Atunci cand inlocuiesti frustrarea si furia cu cuvinte frumoase si pline de insemnatate, vei construi imaginea de sine a copilului.
  2. Imparte controlul – Da-le optiuni copiilor in lucrurile care nu cauzeaza probleme pentru ceilalti si care sunt stabilite intre limite clare pentru a le da un sentiment de control. De exemplu, parintele poate da posibilitatea copilului de a detine controlul prin diferite intrebari : “Vrei lapte sau suc la micul dejun?”. Fa o lista cu optiunile pe care le are copilul. Cheia impartirii controlului este sa te asiguri ca optiunile pe care le dai sunt satisfacatoare pentru tine si ca ii poti acorda ceea ce el iti cere atunci cand ii faci oferta. Dandu-le astfel de optiuni de-a lungul zilei vei dezvolta in copil dorinta de a alege, iar atunci cand il vei provoca sau ii vei cere un lucru, copilul va fi mult mai cooperativ.
  3. Asigura o doza mare de empatie inainte de a spune consecintele. Vezi in greselile copilului tau oportunitati de invatare. Parintii care lucreaza cu dragoste si logica inteleg ca durerea provocata de deciziile gresite il vor invata pe copil sa evite greselile din viitor. Ca acest lucru sa se intample, parintii trebuie sa lase ca acest lucru sa se intampla intr-o maniera plina de dragoste. Preturile greselilor facute de copiii mai mici sunt mai reduse decat cele ale adolescentilor. Intrebarea pe care trebuie sa ti-o pui atunci cand te afli in fata unei potentiale “situatii de invatare” impreuna cu copilul tau este a) copilul meu va fi ranit daca face aceasta greseala? Si b) Ce invata din aceasta situatie?
  4. Lasa-i sa gandeasca. De fiecare data cand copilul cauzeaza o problema sau face o greseala, consider-o oportunitate de invatare. Da-I posibilitatea sa se gandeasca la acea situatie. Cu cat ii vei arata mai multa compasiune si intelegere, cu atat mai mult copilul va fi fortat sa se gandeasca la durerea pe care si-a provocat-o singur. Cu cat vei arata furie si frustrare cu atat mai putin copilul tau va analiza situatia si va invata sa isi rezolve singur problemele.

Pasi spre actiune…

Imparte controlul

  • Acorda 99% din optiuni atunci cand lucrurile se petrec in liniste; observa cate optiunni acorzi intr-o zi
  • Acorda optiuni numai in lucruri care nu sunt periculoase sau care nu cauzeaza probleme altora
  • Ofera doua optiuni iar fiecare optiune sa fie acceptata de catre tine
  • Alege tu pentru copil daca el nu se poate decide in mai mult de 10 secunde

Declaratia executorie

  • Fa doar declaratii pe care le poti sustine. Cand in mod repetat ii ceri copilului sa faca un lucru pe care tu il poti face, iti diminuezi credibilitatea ca figura cu autoritate. De exemplu, in loc sa spui: “Te rog strange-ti jucariile” ai putea spune: “Iti poti strange jucariile cu care vrei sa te joci maine. Jucariile pe care nu le vei strange le voi strange eu si va trebuie sa le castigi facand ceva in schimbul lor”.

Fixeaza limite si urmeaza-le

  • Cum stabilim limitele?
  • Cu cei mici, care nu inteleg inca ce le spui, pur si simplu muta-i de acolo. Exemplu- Copilul este in scaunul de mancat si incepe sa arunce cu mancarea. Folosesti o interjectie de genul: “Opa” si ia-l pe copil din scaunul de mancat si spune-i: “Am incheiat masa, e timpul sa mergem in patut”.
  • Daca vorbim despre copiii mai mari, iar acestia sunt obraznici sau au accese de furie, le poti spune ca au nevoie sa stea singuri in camera lor un timp. Copilul ramane in camera pana se calmeaza si este gata sa revina. Parintele trebuie sa stea pe aproape, iar cand copilul se calmeaza, sa intre in camera sa il imbratiseze si sa spuna: “Acest lucru a fost trist. Putem sa ne intoarcem la ceea ce faceam?” Apoi sa continue activitatea fara sa mai discute. Copilul va invata foarte rapid ca este mai bine sa se poarte frumos decat sa fie obraznic.

Pasii catre cantecelul “opa” sau oricare alta interjectie pe care o vei folosi ( nota – cel mai indicat este sa iti alegi o singura interjectie pe care sa o folosesti pentru ca copilul sa stie la ce sa se asteapta cand te va auzi rostind).

  • Decat sa ii ameninti sau sa le dai advertismente spune mai degraba “opa” si actioneaza ( Nu trebuie atunci cand un copil are o nevoie care trebuie indeplinita).
  • Ia frumos pe copil si du-l in camera lui.
  • Spune-I “ Intoarce-te cand vei simti ca te-ai linistit”.
  • Nu il mustra atunci cand iese din camera, arata-I afectiune si reia activitatea.
  • Distreaza-te cu copiii tai atunci cand acestia se comporta bine.

Citate…

  • “Cand oamenii ne intreaba: “Cand pot incepe sa folosesc dragostea si logica cu copilul meu? Le raspundem: “Incepeti cand sunt bebelusi si sunt draguti, si vor ramane asa” Pg 30
  • “Atunci cand copiii actioneaza intr-un anumit fel, ceea ce spun in realitate este: “Te rog iubeste-ma atat de mult incat sa imi impui niste reguli”. Pg 31
  • “Daca iti doresti ca copilul sa aiba control si libertate interioara, trebuie mai intai sa le pui la dispozitie control extern”. Pg 54

Statistici si Lucruri Interesante

  1. Cercul Increderii – Inainte sa sadesti semintele empatiei, responsabilitatii, bunatatii in copilul tau, asigura-te ca vor primi aceste lucruri inca de cand sunt mici. Copilasii care stiu ca nevoile de baza le vor fi implinite, dezvolta dragoste si bunatate in inimile lor. Atunci cand copiii simt ca parintii remarca si apreciaza interesele lor, sunt mult mai ferici si mai cooperativi. Creaza un cerc al increderii impreuna cu copilul tau urmand pasii:

Pasul 1 – Copilul are o nevoie fundamentala.

Pasul 2 – Copilul plange.

Pasul 3 – Parintele raspunde cu iubire, iar nevoia este indeplinita.

Pasul 4 – Copilul invata sa aiba incredere.

  1. Cercul comportamentului necorespunzator – Atunci cand un parinte ameninta un copil iar copilul continua sa se comporte urat, ce a fost realizat? Mai important, ce invata copilul? Uitati ce se intampla:

Pasul 1. Copilul are un comportament neadecvat.

Pasul 2. Parintele devine manios.

Pasul 3. Copilul dezvolta o lipsa de respect fata de figurile autoritare.

Pasul 4. Copilul incepe sa se simta deznadajduit.

Cum a schimbat modul de a-mi creste copiii…

Ca parinte, acum reactionez mai rar cu furie, frustrare sau disperare atunci cand copilul meu are un comportament urat. Ma simt echipat pentru a raspunde nevoilor lui si de a ma asigura ca va dezvolta obiceiuri care sa il transforme intr-un om sanatos, iubitor si productiv.

© 2014 The Family Resource Library

Related Topics: Book Review, Parent Resources, Christian Home, Fathers, Mothers, Parenting

Report Inappropriate Ad