MENU

Where the world comes to study the Bible

11. Recenzie de Carte -- Cum sa fiti o familie fericita si sanatoasa

Titlul cartii: Cum sa fiti o familie fericita si sanatoasa

Autor: Jim Burns, PH.D

Anul publicarii: 2001

Editura: Word Publishing

Pagini: 188

Site-ul autorului: www.youthbuilders.com

Cartea este disponibila in limba: engleza.

Ar trebui sa citesti aceasta carte daca…

Iti doresti sa cladesti in inima copiilor tai siguranta, dorind sa lasi generatiei viitoare ca mostenire o legatura de dragoste. Cartea aceasta te va incuraja spunandu-ti ca nu exista nici o metoda “perfecta” de a-ti creste copiii iar majoritatea parintilor se descurca destul de bine in aceasta pozitie, dar nu sunt constienti.

Pe scurt…

Exista 10 principii ale unei familii care are succes:

  1. Fii acolo pentru familia ta.
  2. Exprima afectiune, incurajare.
  3. Construieste valori si principii sanatoase.
  4. Disciplineaza-te cu consecventa.
  5. Elimina stresul fara nici o indoiala.
  6. Comunicarea este cheia.
  7. Jocul apropie membrii familiei.
  8. Iubeste-ti partenerul.
  9. Cele mai bune lucruri in viata nu sunt lucrurile.
  10. Contribuie la cresterea spirituala a familiei.

Ideile Cheie…

  • Parinti plini de caldura si incurajare. Inca ne disciplinam copiii, dar evitam sa ii presam pe copii sa ia deciziile corecte. Comunicarea este cheia – Conteaza mai mult interactiunea decat rezultatul, care vine dintr-o relatie buna, nu din ceea ce ai spus. Parintii trebuie sa fie intotdeauna onesti si integri atunci cand comunica cu copiii lor.
  • Joaca, buna dispozitie, distractia sunt esentiale pentru o familie fericita si sanatoasa. Atunci cand ne jucam impreuna simtim mai bine ca suntem parte a acelei familii. Parintii trebuie sa faca din acest lucru un scop al familiei lor.
  • A-ti iubi sotia/sotul si a-l pune inaintea copiilor tai este factorul optim pentru cresterea singurantei copiilor. Cea mai mare investitie a familiei trebuie sa fie in casnicie.
  • Banii pot destrama o familie, deci trebuie sa ai mare grija ca banii sa nu devina scopul tau in viata. Trebuie sa inveti sa cheltui mai putin decat produci, sa iti stabilesti un buget, sa stai departe de datorii. Trebuie sa fim buni administratori ai resurselor nostre si sa realizam faptul ca lui Dumnezeu ii apartine totul iar El doar ne imprumuta lucruri pentru a ne bucura.
  • Cea mai buna cale de a disciplina copiii este consecventa. Scopul disciplinei este sa ii inveti pe copii sa fie responsabili, nu doar sa se supuna. Nu vrem sa ne controlam copiii. Vrem sa ii influentam prin propriul comportament.
  • Trebuie sa indepartam fara mila stresul din familiile noastre pentru a avea o familie fericita si sanatoasa. Toti avem nevoie de cate o pauza, de a respira din cand in cand, altfel vom ajunge sa avem o viata care sa fie in permanenta in criza. Modul de viata care este permament in criza provine din prea multe activitati, este foarte periculos si paraziteaza familia. Relatiile tale vor avea de suferit in urma acestui mod de viata si toata lumea va tanjii dupa relatii.
  • A petrece timp in prezenta lui Dumnezeu este cheia pentru a deveni un bun parinte si a de a lasa o mostenire copiilor. Roaga-te impreuna cu sotul/sotia pentru familia ta iar acest lucru te va ajuta sa vezi care sunt adevaratele prioritati si lucrurile care sunt cu adevarat importante. Concentreaza-te asupra vietii spirituale a familiei, avand timp devotional impreuna, rugati-va impreuna si aveti un crez al familiei. Crezul familiei este o lista scrisa cu lucrurile pe care familia voastra le doreste, le valorifica si pentru care lupta.

Pasi spre actiune…

  • O data la sase luni, parintii ar trebui sa isi ia o zi libera din programul normal si sa isi faca timp pentru a se concentra asupra unui singur copil. Trebuie sa examinezi domeniile vietii copilului tau unde este nevoie ca tu sa fii prezent. Fii atent la influentele culturale si fa un carnet cu insemnari pentru urmatoarele 6 luni despre cum ai putea contribui la dezvoltarea morala, relationala si spirituala a copilului.
  • Mentine comunicarea vie prin gasirea timpului de a vorbi si asculta zilnic nevoile copilului.
  • Reduce din activitatile familiei tale care fac ca viata sa fie prea incarcata si concentrati-va atentia asupra relatiilor.
  • Fii consecvent in disciplinare si nu fi prea dur cu tine atunci cand nu te-ai descurcat cum trebuia.

Citate…

  • “De multe ori parintii se uita la lucrurile care sunt in trend pentru a fi o familie unita. Cu toate acestea, raspunsul se afla in lucrurile mici si simple care sunt chiar in fata lor. Inseamna a ne investi timpul, energia si a ne lua angajamentul de a fi acolo pentru copiii nostri. Rezultatul va fi speranta si pace pentru toti.” Pg 12
  • “Asa cum multi experti ai familiei ar spune, familia care se roaga impreuna, va ramane impreuna. Dar as adauga si as spune ca familia care se joaca impreuna va fi mai sanatoasa si mai fericita.” Pg 122

Statistici si Lucruri Interesante…

“Daca ii vom lasa pe copiii nostri sa aiba prieteni de la varsta de 12 ani sunt 91% sanse ca ei sa aiba relatii sexuale inainte de absolvire. (18 ani). Daca vei astepta pana la varsta de 16 ani pentru a le permite sa aiba prieteni, procentajul scade cu doar 20%.” Pg 39

Diverse…

Autorul, Jim Burns, este un psiholog crestin care a lucrat cu multe familii care se aflau in criza. Mass media are tendinta de a se concentra asupra lucrurilor negative atunci cand sunt aduse in discutie familia si copiii, dar exista sute de familii in lume care stiu sa treaca prin aceste crize avand o atitudine pozitiva.

Cum a schimbat modul de a-mi creste copiii…

Aceasta carte m-a ajutat foarte mult sa simplific viata familiei mele. Intotdeauna mi-am dorit o viata mai linistita, mai putin haotica, dar simteam ca trebuie sa facem tot ceea ce faceau ceilalti. Aceasta carte mi-a aratat faptul ca exista posibilitatea sa spun stop acelor lucruri si sa fac ce este mai bine pentru familia mea si sa nu mai incerc sa fac totul. Acum suntem mult mai linistiti si fericiti fara toate acele activitati, avand mai mult timp pe care sa il petrecem impreuna. Relatiile sunt mult mai importante decat activitatile pe care le poti face la un moment dat.

© 2014 The Family Resource Library

Related Topics: Book Review, Children, Parent Resources, Christian Home, Fathers, Men's Articles, Mothers, Parenting, Women's Articles

Report Inappropriate Ad