MENU

Where the world comes to study the Bible

1. Recenzija -- Doba priložnosti

 

Avtor: Paul David Tripp

Leto izdaje: 1997

Založba: P&R Publishing

Število strani: 293

Avtorjeva spletna stran: http://www.paultrippministries.org

Jezik: angleški

To knjigo morate prebrati, če …

imate najstnika ali otroka v prednajstniškem obdobju in se želite naučiti, kako naj se z njim sporazumevate, da boste izgrajevali vajin medsebojni odnos in bo otrok rasel v poznanju Boga.

Na kratko

Knjiga staršem pomaga prepoznati greh v lastnem življenju, ki ovira njihov odnos z otrokom in z Bogom, ter z grehom opraviti. Starši lahko nato učinkoviteje izkoriščajo priložnosti, ko lahko Božjo besedo aplicirajo v težavnih situacijah najstniškega življenja in se osredotočijo na najvišji cilj starševstva: pomagati otrokom, da bodo vzljubili Boga.

Ključne misli

Najstniška leta so polna priložnosti, da lahko otroke poučujemo in vodimo. Vendar pa greh v življenju staršev le-tem preprečuje, da bi te priložnosti izkoristili. Po Božjem načrtu se otroci najosnovnejših življenjskih načel naučijo v družini: kako je vse povezano z Bogom, kako ljubiti drug drugega in kako prositi Jezusa za odpuščanje grehov.

Starši morajo otroke sredi težav in izzivov najstniških letih voditi v iskanju upanja v Kristusu. Najstniki se nagibajo k temu, da se osredotočajo na svoj videz, lastnino in sprejetost pri drugih; a pod tem površjem poteka globlji duhovni boj za njihovo srce. Starši morajo najstnikom pomagati prepoznati tiste vidike družbe, ki nanje vplivajo negativno, jih voditi pri apliciranju Božje besede v konkretnih situacijah in jih uriti, da se znajo modro odzivati na izzive, s katerimi se srečujejo, in tako razvijajo svoja osebna prepričanja.

Najvišji cilj starševstva je, da bi najstniki razvili globoko, pristno lakoto po Bogu: po poznanju njega, po ljubezni in spoštovanju do njega. Starši morajo najstnikom pomagati prepoznati področja, kjer mora človek rasti, preden so pripravljeni oditi zdoma. Z otrokom se morajo nenehno pogovarjati, v pogovoru naj ga usmerjajo v kesanje in upanje.

Od branja k dejanjem

V 2. poglavju teče beseda o tem, da starši v odnosu z otroki pogosto iščejo uteho, spoštovanje, občudovanje, občutek uspešnosti in moči. Prepoznajte te težnje kot škodljive malike in jih opustite.

Stopite k otroku in priznajte grehe v svojem srcu, ki ovirajo vaš odnos z otrokom.

Vzemite si čas in ugotovite, kaj vaš otrok méni o kakšni konkretni svoji težavi, s katero se spoprijema, in razmislite, kako lahko v tej situaciji aplicirate Božjo besedo.

V 9. poglavju preberite, katere so možne negativne naravnanosti najstnikov (relativizem – prepričanje, da je resnica relativna, odvisna od mnogih, npr. osebnih dejavnikov; individualizem; pretirano pripisovanje pomena čustvom in pretirano, neumestno izražanje čustev; pretirano osredotočanje na sedanjost; materializem; teženje po avtonomnosti za vsako ceno; vztrajanje na poziciji žrtve). Ugotovite, ali kaj od tega opazite pri svojem otroku, in katere alternative ponuja Sveto pismo.

Kako je knjiga vplivala na moje starševstvo

Knjiga mi je pomagala prepoznati greh v svojem življenju, s katerim se moram spoprijeti, saj se moji otroci bližajo najstništvu. Pomagalo mi je, da si jemljem več časa za pogovor z otroki o tem, kaj razmišljajo in s kakšnimi težavami se spoprijemajo. Pomagalo mi je tudi, da sem se osredotočila na najvišjo prioriteto starševstva: pomagati otroku, da ima odprto srce za Boga.

Related Topics: Book Review

Report Inappropriate Ad