MENU

Where the world comes to study the Bible

7. Recenzie de Carte -- Parenting bazat pe har

Titulu cartii: Parenting bazat pe har

Autor: Dr. Tim Kimmel

Anul publicarii: 2004

Editura: Thomas Nelson

Pagini: 230

Site-ul autorului: www.familymatters.net

Cartea este disponibila in limba engleza.

Ar trebui sa citesti aceasta carte daca…

Esti descurajat si frustrat in efortul tau de a-ti creste copiii si esti in cautarea sperantei si harului pentru tine si copiii tai.

Pe scurt…

Cu toti avem nevoie de har. Nici unul dintre noi nu este perfect, iar daca pastram ca standard perfectiunea in cresterea si educarea copiilor, vom pierde bucuria pe care o avem in timp ce ii vedem crescand. In plus, ei vor avea resentimente fata de noi, de traditiile si credintele noastre, lucruri pe care noi ne dorim sa le valorifice.

Ideile cheie…

  • Copiii au trei nevoi innascute: nevoia de siguranta, nevoia de insemnatate, nevoia de putere.
  • Un parinte orientat spre har va oferi copilului sau trei cadouri pretioase: dragoste, scop si speranta.
    • O dragoste sigura: Copiii se simt in siguranta atunci cand stiu ca sunt acceptati asa cum sunt, cand stiu ca fac parte dintr-o familie iubitoare, cand primesc frecvent dovezi de dragoste si afectiune.
    • Un scop semnificativ: Copiii se simt importanti atunci cand sunt sustinuti, cand stiu ca au parte de atentia noastra, si cand sunt sfatuiti intr-un mod placut.
    • O speranta puternica: Speranta copiilor devine mai puternica atunci cand stiu ca parintii lor le recunosc abilitatile date de Dumnezeu, investind in acestea si in viitorul lor, atunci cand parintii lor ii conduc si ii incurajeaza sa traiasca o viata crestina autentica, si cand parintii tranforma copilaria lor intr-o serie de reusite.
    • In familiile centrate pe har, copiii primesc:
      • Libertatea de a fi diferiti: “unici”, “ciudati”, “bizari”.
      • Libertatea de fi vulnerabili: Nu exagera sau nu fi indiferent fata de emotiile imature ale copiilor, ca de exemplu, schimbarile bruste de stare, imaginatia bogata, fricile nejustificate.
      • Libertatea de a fi sincer: “Familiile centrate pe har vor crea cadre potrivite pentru copii unde acestia isi pot exprima sincer frustrarile fata de parintii lor”. Pg 203
      • Libertatea de a face greseli: Raspunde mai degraba decat sa reactionezi. Nu evita consecintele. Disciplineaza folosind metodele care ti se potrivesc cel mai bine si care sunt cele mai eficiente pentru copilul tau.

Pasi spre actiune…

  • Insufla o dragoste sigura copilului tau
  • Dezvolta un scop important in copilul tau ( general, specific, relational si spiritual)
  • Cladeste o speranta puternica in copilul tau
  • Permite-i copilului sa fie diferit
  • Permite-i sa fie vulnerabil
  • Permite-i sa fie sincer
  • Permite-i sa faca greseli
  • Fa toate aceste lucruri sprijinindu-te pe har!

Citate…

  • “ Voci stridente spun parintilor ca daca nu ii vor hrani pe copii intr-un anumit mod, daca nu ii vor disciplina sau educa intr-un anumit fel, practic isi conduc singuri copiii spre esec. Este un lucru sa oferi niste sugestii in aceste domenii si este cu totul alt lucru sa transformi acele sugestii in singura modalitate de a-ti educa si creste copiii”. Pg 8
  • Parintii care se bazeaza pe har sunt multumitori atunci cand copiii lor sunt greu de iubit. Sfatul lor pentru copii ar fi urmatorul: “Esti un dar de la Dumnezeu, mergi si schimba ceva in lume” si “Te vei zbate adesea sa faci lucrul corect, dar nu uita ca esti iertat”. Pg 19
  • “Regulile care nu sunt moderate de har vor bloca relatia cu copiii si ii vor conduce la razvratire. Pe de alta parte, relatiile fara reguli nu vor fi insotite de har.” Pg 37
  • Cresterea si educarea copiilor centrata pe har lucreaza din interior catre exterior. Cresterea bazata pe frica lucreaza din exterior in interior”. Pg 133

Cum a schimbat modul de a-mi creste copiii…

Nu-mi mai este frica sa fiu parinte! Fiind proaspat mamica, am citit cu cativa ani in urma cateva carti despre cresterea si educarea copiilor care mi-au last impresia ca daca voi face o singura greseala am sa ii ruinez viata copilului meu. Am inceput sa ma gandesc la faptul ca fiecare alegere pe care o faceam despre cand si ce manca, despre cum se juca, ii va afecta caracterul pentru totdeauna. Problema era in faptul ca diferiti “experti” aveau idei diferite despre metodele corecte in cresterea copiilor. Eram asa de coplesita si frustrata in acelasi timp incat am incetat sa mai citesc astfel de carti, pana cand de curand o prietena mi-a recomandat cartea “Grace Based Parenting”.

In cartea “Grace Based Parenting”, Dr. Kimmnel abordeaza lucrurile dintr-o perspectiva total diferita. In locul prescrierii unei formule ideale despre cresterea copiilor, Dr. Kimmnel se concentreaza asupra lucrului cel mai important pentru parinti – harul (dar nemeritat; bunatate nemeritata). Discuta astfel nu doar despre nevoia copiilor de har, dar si nevoia noastra, a parintilor. In acest fel, atentia nu mai cade pe stradaniile de a fi un parinte perfect si de a creste un copil perfect, ci in a fi un parinte dependent de har care are ca prioritate concentrarea asupra nevoilor interioare ale copilului.

Adoptand aceast model, am putut vedea in fiecare copil un dar unic si valoros din partea lui Dumnezeu. Fiecare este diferit si are nevoie de atentie, indrumare, afirmare si chiar disciplina speciala – toate acestea petrecandu-se intr-un context al harului. Suntem liberi sa ne bucuram de diferente si sa invatam din greseli. Inteleg acum faptul ca harul lui Dumnezeu in viata mea si a copiilor mei este suficient de mare pentru a acoperi greselile si nereusitele noastre. Aceasta noua intelegere a libertatii le da posibilitatea copiilor mei sa creasca in credinta in Dumnezeu pentru ca vad harul Lui in fiecare zi la lucru in vietile noastre.

© 2014 The Family Resource Library

Related Topics: Book Review, Children, Parent Resources, Christian Home, Fathers, Mothers, Parenting

Report Inappropriate Ad