MENU

Where the world comes to study the Bible

6. Recenzie de Carte -- Nu ma face sa numar pana la trei!

Titlul cartii: Nu ma face sa numar pana la trei!

Autor: Ginger Plowman

Anul publicarii: 2003

Editura: Shepherd Press

Pagini: 151

Site-ul Autorului: www.gingerplowman.com

Cartea este disponibila in limba: engleza.

Ar trebui sa citesti aceasta carte daca…

Ai nevoie de ajutor in fata neascultarii copilului tau pentru a-i castiga inima. Autorul foloseste exemple reale de neascultare si modalitati practice si biblice despre cum sa faci fata provocarii.

Pe scurt…

Cartea pune la dispozitie o abordare a disciplinarii centrata pe inima copilului si explica cum poti folosi Biblia pentru a-ti incuraja si mustra copilul.

Ideile Cheie…

  • Daca ne vom stradui sa schimbam mai degraba comportamentul copilului si nu ce este in inima lui, ii vom determina pe copiii nostri sa devina manipulatori. Ei vor invata sa ne multumeasca, facand ceea ce le spunem doar din frica de a nu fi pedepsiti, dar nu vor invata sa traiasca asa cum Dumnezeu cere de la copiii Sai.
  • Daca vrem cu adevarat sa ne ajutam copiii, trebuie sa incepem de la atitudinea inimii care ne va conduce la comportamentul lor.
  • Decat sa le tot spunem copiilor ce au facut rau si ce trebuie sa faca in legatura cu asta, ar trebui mai degraba sa le punem intrebari care sa ii ajute sa se gandeasca la ce au facut.
  • “ Este important sa ii mustram pe copiii atunci cand au facut o fapta rea, dar este la fel de important, poate chiar mai important, sa mergi alaturi de ei si sa le arati ce este corect”. Pg 47
  • Invata-i pe copii ce spune Biblia despre dificultatile intr-un moment de neascultare. Nu doar ii spune ce a facut rau si ce ar fi trebuit sa faca de fapt. Da-i posibilitatea sa faca din nou acel lucru asa cum era bine.

Pasi spre actiune…

  • “Pentru a-I ajuta sa discearna problemele inimii lor, sunt trei lucruri care sunt vizate. Care este natura tentatiei? A fost furie, idolatrie, invidie? A fost egoism sau controversa? Cum a raspuns tentatiei? Ce a fost gresit la modul in care a raspuns? Care erau celelalte posibilitati prin care ar fi putut raspunde mai bine?” Pg 44-45
  • O unealta foarte eficienta in educarea copilului de a pune in practica ceea ce a invatat este jocul de rol.
  • Ia-ti timp sa fii singur cu copilul in fiecare seara. Nu te grabi. Nu-ti petrece acel timp dojenindu-l, ci pur si simplu stai alaturi de el in pat si asculta despre ce vrea el sa vorbeasca. Dupa ce adoarme, intoarce-te in camera lui si roaga-te ca Dumnezeu sa ii atinga inima.
  • Inainte de a-l corecta pe copilul tau, “Analizeaza-ti motivele. Fac acest lucru pentru ca voia mea sau voia lui Dumnezeu a fost desconsiderata? Imi dojenesc copilul pentru ca a pacatuit impotriva lui Dumnezeu sau pentru ca comportamentul lui mi-a produs mie discomfort, rusine sau probleme?” Pg 85
  • “Ar trebui sa asteptam din partea copiilor nostri ascultare imediata. Invata-I faptul ca Dumnezeu doreste ca ei sa asculte “tot timpul si din toata inima.” Pg 117
  • Nu il certa pe copil daca a avut un accident ( in afara de cazul in care accidentul s-a produs din cauza neascultarii sale).
  • “Intreaba-I pe copiii pentru ce ar vrea sa te rogi pentru ei. Roaga-te cu voce tare impreuna cu el. Rugati-va des. Rugati-va in stil conversational…oriunde, astfel incat el sa realizeze ca Tatal lui Ceresc este intotdeauna disponibil. Rugati-va pentru lucrurile marunte, ca de exemplu, pentru o jucarie pierduta, dar si pentru lucruri mari. Vorbeste-I despre credinciosia lui Dumnezeu si despre faptul ca El ne raspunde rugaciunilor”. Pg 151

Citate…

  • “Daca am vedea in toate comportamentele lor pacatoase oportunitati pretioase de a-I invata, am fi mult mai zelosi in felul in care ne crestem copiii. Am fi tot timpul bucurosi si nerabdatori in loc sa fim frustrati si furiosi”. Pg 70
  • “Copiii ar trebui invatati sa se supuna pentru ca este bine si pentru ca acest lucru il multumeste pe Dumnezeu, nu doar pentru ca vor primi o recompensa. Acordandu-le o recompensa in loc de a-I determina pe ei singuri sa se supuna ii va conduce la egoism.” Pg 101
  • “In disciplinare, motivul nostru nu ar trebui sa fie razbunarea ci dragostea. Motivul ar trebui sa fie dorinta de a scoate nebunia din inima copilului. In disciplina nu ar trebuie sa te gandesti “O sa iti arat eu tie!” sau “Baiete, de data asta ti-o iei!” ci ar trebuie sa fie: “Te iubesc prea mult ca sa las acest pacat sa faca radacina in inima ta si sa creasca acolo”.

Diverse…

  • Nu ar trebui sa il disciplinezi niciodata pe copil fara sa ii spui exact ce a facut rau si ce poate face ca sa indrepte fapta savarsita.
  • Cand il corectezi pentru un comportament neadecvant, tonul vocii tale nu trebuie sa se schimbe.
  • Niciodata nu il avertiza sau nu ii spune copilului sa faca ceva, daca nu il urmaresti facand acel lucru.
  • “Cand disciplinarea este efectuata corect, ar trebui intotdeauna sa se incheie intr-o nota pozitiva. Atunci cand un copil nu asculta de mama sa cand sunt la supermarket, nu ar trebui sa se tipe la el sau sa mearga acasa cu o mama furioasa. Acest fel de disciplina transmite un mesaj negativ: “Nu sunt multumit de tine”. Dorinta noastra este ca el sa cantareasca si sa mediteze la ce ar fi putut face mai bine in locul raului pe care l-a facut”. Pg 105
  • Nu te astepta ca copilul sa faca ceva bine dupa ce i-ai spus o singura data acel lucru. Trebuie sa il determine sa practice acel comportament adecvat, cu atitudinea corecta, cu scopul corect.
  • Atunci cand copilul este neascultator, nu te uita la acea situatie ca un esec total. Ia-o ca pe o oportunitate de a-l invata supunerea, astfel ca acest pacat sa nu faca radacini in inima lui.

Cum a schimbat modul de a-mi creste copiii…

Am gasit multe exemple practice despre cum sa tratezi problemele de comportament intrebandu-I pe copii intrebari ajutatoare care sa ii ajute sa realizeze ce au facut rau, de ce a fost gresit si ce ar fi trebuit sa faca in acea situatie.

Cred ca devine descurajant cand copilul tau are un comportament nepotrivit de foarte multe ori. Aceasta cartea mi-a amintit faptul ca un comportamentul neadecvat este o oportunitate de a-I arata cum este bine sa se poarte, ceea ce il va ajuta sa dezvolte un caracter frumos.

In loc sa tip la copil, spunandu-I ce sa faca si ce nu, am fost incurajata de aceasta carte sa il invat in mod practic care este comportamentul corect, ca sa stie care este aceasta, nu doar sa auda vorbe din partea mea.

 © 2014 The Family Resource Library

Related Topics: Book Review, Parent Resources, Christian Home, Fathers, Mothers, Parenting

Report Inappropriate Ad