MENU

Where the world comes to study the Bible

5. Recenzie de Carte -- Corectie Creativa

Titlul cartii: Corectie Creativa

Autor: Lisa Whelchel

Anul publicarii2000

EdituraTyndale House Publishers

Pagini320

Site-ul autoruluihttp://www.creativecorrection.com

Cartea este disponibila in limbaengleza

Ar trebui sa citesti aceasta carte daca…

Nu mai stii cum sa iti disciplinezi copilul si ai nevoie de o perspectiva noua.

Pe scurt…

Aceasta carte iti ofera diferite modalitati pentru a-l corecta pe copilul tau si deasemenea iti ofera diverse instrumente, ca de exemplu versete biblice si jocuri care te vor ajuta pe tine si pe copilul tau.

  • Recompenseaza-i comportamentul bun: Alege un borcan pe care sa il denumesti “Alege un privilegiu”. Umple borcanul cu mici bucati de hartie pe care ai scris diferite privilegii care i-ar placea copilului tau. Spre exemplu: a merge la un film, o lupta cu pernele, acordarea sucului preferat la cina, etc.
  • Recompense motivationale: Deseneaza un tabel cu circa 20 de patratele. Pune in tabel un abtibild pentru fiecare fapta buna. Acorda-i un premiu cand tabelul este complet.
  • Versete biblice ca modele pentru un comportament bun:
    • Proverbe 24: 3-4 – “3. Prin intelepciune se inalta o casa, si prin pricepere se intareste;
    • Prin stiinta se umplu camarile ei de toate bunatatile de pret si placute.” Atunci cand copilul primeste o nota buna la scoala, recompenseaza-l lasandu-l sa isi aleaga o decoratie pentru camera sa.
    • Proverbe 1: 8-9 – “ Asculta, fiule, invatarurile tatalui tau si nu lepada indrumarile mamei tale! Caci ele sunt o cununa placuta pe capul tau si un lant de aur la gatul tau”. Atunci cand fiica ta asculta sfatul tau si nu alege sa faca ceea ce ea gandeste, recompenseaz-o cu un lantisor.

Ideile Cheie…

  • Fiecare copil este unic si poate necesita metode diferite de corectie. Lisa Whelchel ne vorbeste despre metodele sale de actiune in anumite situatii ca cearta dintre frati sau minciuna. Deasemenea, furnizeaza intrumente despre cum sa actionam in diferite circumstante, in sectiunea “Setul de instrumente”. Avem aici cateva exemple pe care autoarea cartii le sugereaza in sectiunea amintita mai sus:
    • Conflictul dintre frati: Daca unul dintre copii ii strica jucaria fratelui sau, copilul a carui jucarie a fost stricata isi poate alege o alta jucarie din cele ale fratelui sau.
    • Conflictul dintre frati: Imbratisarile, chiar daca sunt fortate, ii vor ajuta sa se impace mai repede.
    • Conflictul dintre frati: Daca ii auzi pe copiii tai certandu-se, stai destul de aproape incat sa vada ca ii asculti. Spune-le ca ii vei mai lase cateva minute sa-si rezolve conflictul singuri. Daca nu vor ajunge la nici o intelegere, vei rezolva tu problema, si probabil nici unuia dintre copiii nu le va conveni.
    • Minciuna: Fa un angajamentul cu copilul tau in care sa ai o pedeaspa pentru minciuna, si pune-l pe copil sa semneze pentru asta. De fiecare data cand apare o situatie cand acesta este ispitit sa minta, adu-i aminte de angajament. Stiind ca va putea trece prin acea pedeapsa, va fi stimulentul perfect ca acesta sa spuna adevarul.

Pasi spre actiune…

  • Evalueaza-ti prioritatile – Care este scopul tau in educarea copilului?
  • Copiii raspund bine rutinei si consecventei.
  • Nu spune ca vei face ceva ce nu poti duce la bun sfarsit. Daca ai stabilit din timp limite si consecinte, fii pregatit sa le urmezi.

Citate..

  • “Atunci cand decizi ce pedeapsa sa aplici, gandeste-te la sentimentele copilului tau. Este o linie foarte fina intre a castiga inima copilului si a o zdrobi”. Pg 137
  • “A-ti face o imagine despre ce inseamna sa cresti si sa educi un copil este mai mult decat sa iti pedepsesti copilul pentru faptele rele pe care le face. Trebuie in acelasi timp sa ii ajutam pe copii sa isi dezvolte calitati bune care ii vor ajute atunci cand vor deveni adolescenti”. Pg 99
  • “Atunci cand ii invatam ce inseamna ascultarea, trebui sa ii invatam pe copii sa fie pe deplin constienti de modul in care cuvintele si faptele lor ii vor afecta pe ceilalti”. Pg 64
  • “ Fii foarte atent, pentru ca nu trebuie sa te astepti la prea multe de la o pereche noua de pantofi: Este amuzant sa ii probezi, te bucuri atunci cand ti se potrivesc, dar nu vei sti pe deplin daca sunt potriviti pentru tine, decat cand ai mers cu ei o bucata de drum.” Pg. 332
  • “Din fericire, corectia nu trebuie sa implice intotdeauna lacrimi.” Pg. 138

Diverse…

Sfaturi pentru a stii cum sa faci fata acceselor de furie sau toanelor copilului:

  • Tranteste usa cand este nervos: Pune pe copil sa inchida si sa deschida usa, foarte calm, de 100 de ori.
  • Arunca hainele pe care i le-ai dat sa se imbrace: Spune-I sa mearga in camera si sa se imbrace singur. Nu are voie sa vina pana nu a terminat de imbracat.
  • Uita sa puna lucrurile la loc: Data viitoare cand copilul “va uita” sa puna un lucru la loc, spune-i ca va trebui sa il caute singur.

Cum a schimbat modul de a-mi creste copiii…

De multe ori am simtit ca am incercat toate modalitatile de corectie pentru copiii mei, fara prea mare success. Aceasta carte mi-a dat cateva sfaturi pe care le-am putut aplica la mine acasa. M-a invatat ca familia este importanta si trebuie sa conlucram, nu sa luptam unul impotriva altuia, furnizand idei creative pentru a insufla copiilor lectii de viata.

© 2014 The Family Resource Library

Related Topics: Book Review, Parent Resources, Christian Home, Fathers, Mothers, Parenting

Report Inappropriate Ad