MENU

Where the world comes to study the Bible

Jurnalul Electronic Al Păstorilor, Rom Ed 10, Ediția de Iarnă 2014

Ediția de Iarnă 2014

Produs de ...

Dr. Roger Pascoe, President,

The Institute for Biblical Preaching

Cambridge, Ontario, Canada

www.tibp.ca

C:\Users\Roger\Documents\My Documents\Institute for Biblical Preaching\Forms, Binder Cover Page, Logo\IBP Logos\IBP Logo.jpg

“Îmbărbătând biserica în predicare și lidership biblic”

Part I: Pregătirea Predicii

“Alegerea textului și subiectului”

De: Dr. Roger Pascoe

Institutul Biblic de Predicare, Cambridge, Ontario, Canada

Una dintre întrebările care este adesea ridicată de către predicatori este "Cum se poate selecta textul din care urmează să îl predice ?" Cealaltă întrebare este "Când ar trebui să fie selectat textul din care urmează să se predice  - este bine în avans, doar câteva zile înainte de a predica, sau când te ridici să vorbești? "

Selecția de text este o parte foarte importantă de pregătire în predicare. În primul rând, permiteți-mi să subliniez două pericole care pot să apară:

1. Un text prea scurt - un singur verset sau o propoziție. Dacă textul este mai scurt decât unitatea de autor de gândire (pe care am putea să o numim, de obicei, un paragraf), trebuie să fie conștienți de contextul său imediat, în scopul de a înțelege în mod corespunzător și să predice sensul său. Acesta este pericolul de a predica dintr-un singur verset sau o propoziție - aveți  riscul de a interpreta greșit și aplicare suferă lipsa accentului special în text.

2. Un text prea lung. În cazul în care textul este prea lung va rula riscul de a da doar o imagine de ansamblu prin generalizarea unui text mare, fără a ține seama de urmarea fluxului de gândire.

Selectarea ideilor transmise cu putere din text te ajută să crezi ce se poate realiza prin predicare:

  1. Ce ar trebui să facă - cum se satisfac nevoile congregației dumneavoastră.
  2. Ce rol are Duhului Sfânt - în planificare texte predică și subiecte.
  3. Cum folosește Dumnezeu în mod suveran predica să slujească la situații pe care nu le cunoașteți și pe care nu le-ați planificat în a le predica.

În cele din urmă responsabilitatea noastră este de a predica ceea ce ne îndrumă Duhul Sfânt să predicăm, dar cum se face acest lucru în practică? Cum vă decideți ce să predicați? Care este textul corect? Care este ordinea, textul sau subiectul? Cum vă răspunde la o criză (de exemplu, în evenimentele lumii sau în biserică) care nu se potrivește cu seria de predici în prezent inspirația Duhului? Când vă decideți ce să predicați? Vă decideți în fiecare săptămână pentru duminica viitoare sau aveți de gând să faceți un calendar de predicare? În cazul în care aveți un calendar de predicare, pentru cât timp îl aveți?

Planuri De Predicare

Dezbaterea Cu Privire La Planurile De Predicare

Valoarea și corectitudinea planificării subiectelor de predică și a textelor în avans a fost îndelung dezbătută de-a lungul anilor. Întrebarea este "Cum poți planifica o serie de predici în avans, și în același timp să rămâneți ascultători față de șoapta Duhului Sfânt? Există un conflict între pre-planificarea unor serii de predici și îngăduirea Duhului Sfânt în a vă ghida cu privire la ceea ce veți predicați?”

Unii predicatori ar spune, "Da, există un conflict." Ei ar putea argumenta că seria de predici și textele nu ar trebui să  fie pre-planificate, și că predicatorul trebuie să caute zilnic și săptămânal călăuzirea Duhului Sfânt cu privire la textul de predică. Dacă această afirmație este adevărată, ar însemna că nu se poate planifica o predică sau o serie de predici dintr-o carte a Bibliei sau o anumită temă.

Aș spune: " Nu , nu există niciun conflict . " Cei care se opun pre-planificării  și seriilor de predici presupun că Duhul Sfânt îi va călăuzi de la o săptămână la alta  și nu de la o lună la alta , sau de la an la an. Dar nu există nici un motiv pentru care călăuzirea Duhului Sfânt este limitată la un anumit interval de timp - și anume că Duhul Sfânt te va duce călăuzi de la o săptămână la alta , în alegerea textului și nu pentru o perioadă mai lungă de timp în avans. Eu cred că Duhul Sfânt poate și influențează predicatorii direct pentru folosirea unui anumit text care să trateze o nevoie specială din această săptămână și că El îndrumă predicatorii la o carte anume din Biblie sau o temă din Biblie pentru o serie de predici pe o perioadă mai lungă de timp.

O serie de predici pre-planificate nu înseamnă că nu sunt sensibile la călăuzirea Duhului Sfânt, și nici nu înseamnă că nu vă puteți abate de la seria dvs. , în scopul de a aborda o anumită criză sau nevoie din biserica dvs. sau din lume. Din acest motiv , în cazul în care vă decideți să predicați o serie, aș recomanda să nu prezentați pasajele și titlurile de predici în avans, astfel încât să puteți avea posibilitatea de a schimba planurile dvs. de predicare în timp ce simțiți călăuzirea Duhului Sfânt.

Sunt de acord cu Martin Lloyd - Jones, care a spus: "După ce am stabilit că noi suntem supuși Duhului, și că trebuie vigilenți pentru a ne asigura că într-adevăr suntem supuși Lui, eu susțin că El poate să ne conducă la un moment dat să predicăm pe texte neobișnuite și într-un alt moment pentru a predica o serie de predici " (Predicare și predicatori, 188-189).

Cele mai importante principii cu privire la selecția de text sunt:

  1. trebuie să fiți sensibili la călăuzirea Duhului.
  2. libertatea Duhului să vă călăuzească să predicați dintr-un text diferit de cel pe care l-ați pregătit pentru a fi folosit mai târziu.
  3. textele selectate pentru a fi predicate și temele să fie alese prin rugăciune, fiind sensibil la călăuzirea Duhului Sfânt .

Dintr-un punct de vedere practic , aș spune că predicarea cere la fel de multă planificare așa cum solicită un timp de studiu pentru a fi la fel de eficientă pentru Dumnezeu. Din moment ce nu ne gândim în a aborda orice alte sarcini organizatorice fără o planificare, cu cât mai mult ar trebui să ne planificăm propovăduirea noastră. De ce ar trebui să ne apropiem de o slujbă atât de importantă ca predicarea și să gândim că putem să facem aceasta fără o planificare în prealabil?

Un predicator care predică fără o planificare se face vinovat de:

  1. faptul că nu ia în serios sarcina sa de propovăduire.
  2. de faptul că nu servește bine congregației sale.
  3. faptul că se apropie de ea la întâmplare.
  4. producerea confuziei în congregația sa, care nu va ști de la o săptămână la alta, ceea ce el are de gând să predice.
  5. faptul că nu a învățat poporul în mod sistematic.

A Vantajele Planurilor De Predică

Sunt prezentate 4 avantaje și motive pentru a adopta planurile de predicare:

1. Planificarea va ajuta la menținerea unei predicări echilibrate și intenționate. Acesta va fi echilibrată în predicarea prioritățile biblice și vă va ajuta să nu insistați pe temele dvs. obișnuite sau pe cele cunoscute. Predicarea va fi intenționată în sensul că predicile tale vor acoperi întregul domeniu de aplicare a Scripturii, va expune oamenii tăi la adevărul biblic care le va consolida cunoștințele lor Scripturale, relația lor cu Dumnezeu, și maturitatea lor spirituală.

2 . Planificarea va ajuta eficiența în pregătirea predicii.

  1. veți ști unde aveți de gând în avans să ajungeți și nu trebuie să-ți petreci timp gândindu-te de unde o să predici în fiecare săptămână.
  2. va trebui doar să se pregătească contextul o dată pentru întreaga serie.
  3. veți obține o perspectivă mai mare și materiale mai multe pentru a predica, deoarece predicarea se concentrează pe o anumită serie.

3 . Planificarea va ajuta la îndeplinirea nevoilor de slujire. Când aveți de gând să pregătiți serii de predici în avans, puteți lua în considerare pe termen lung și pe termen scurt predicarea și nevoile spirituale ale bisericii .

4 . Planificare va ajuta să se evalueze progresul lucrării. Fie că sunteți într-o  biserică, para-biserică sau misiune, va avea un etalon pentru a vă măsura și veți fi în măsură să spuneți dacă ați proclamat  întregul adevăr scriptural într-un mod corect și echilibrat – gândindu-vă de exemplu, că i-ați dăruit congregației dvs. hrană spirituală echilibrată și nutritivă; și că predicarea dvs este centrată pe Hristos și că nu ați fost neglijent.

Partea a-II-a. Leadership: Being A Godly Role Model

“Practicarea timpului devoțional”

By: Dr. Roger Pascoe

The Institute for Biblical Preaching

Cambridge, Ontario, Canada

Așa cum am văzut câteva probleme de predicare și organizare a predicilor, fiind un model după voia lui Dumnezeu se extinde la fiecare aspect al vieții noastre. Ne-am uitat la "sfințenia dumneavoastră personală" și modul în care aceasta influențează capacitatea și eficacitatea noastră ca om după voia lui Dumnezeu. Sfințenia nu poate fi menținută sau urmărită fără practici spirituale disciplinate corespunzătoare în viața ta. Disciplinele spirituale sunt vitale pentru noi, pentru a deveni mai mult ca Hristos - pentru propria noastră relație cu Dumnezeu, pentru creșterea spirituală personală, pentru puritatea personală, pentru puterea spirituală personală și vitalitate.

Caracterul evlavios provine de la petrecerea timpului cu Dumnezeu . Discipolii petreceau timp cu liderul lor ( Marcu 3:13-14) . Caracterul nostru trebuie să fie o expresie a caracterului lui Hristos (Galateni 4:19) și conduita noastră este trebuie să fie o expresie a comportamentului lui Hristos. Modul în care trăim , ceea ce facem, trebuie să reflecte modul în care Hristos a trăit și cine este El. Putem reflecta doar caracterul lui Hristos și să ne testăm, dacă Îl cunoaștem într-un mod profund, mai intim. Și noi îl putem cunoaște doar dacă petrecem timp singuri cu El.

Noi vorbim despre "a face" devoțiunile noastre. Într- un sens, noi nu ar trebui să "facem" devoțiuni - mai degrabă, ar trebui să trăim într-o stare constantă de devotament, astfel că "a face" devoțiuni nu devine pur și simplu un act mecanic sau datorie, ci o plăcere.

1 Timotei 4:7 ne învață "să ne disciplinăm cu scopul de a  fi evlavioși." Discipline spirituale sunt mijloacele prin care creșterea spirituală este dezvoltat în noi prin (1) citirea, memorarea și meditarea asupra Cuvântului, (2) rugăciunea, (3) închinarea, (4), evanghelizarea, (5) și slujirea.

Este extrem de important să punem deoparte un anumit timp și un anumit loc pentru avea un timp liniștit cu Dumnezeu - o rutină zilnică pentru a citi, medita, și rugăciune. Pentru majoritatea dintre noi, aceasta este o practică dificilă, deoarece atât de multe alte lucruri care par, în mod constant, a fi mai importante, concurează pentru timpul și atenția noastră. Consider că dacă primul lucru pe care îl fac în fiecare zi nu este să-mi petrec un timp liniștit cu Domnul, șansele ca eu să mai am acel timp mai târziu în acea zi se diminuează cu trecerea acesteia. Acest lucru este probabil adevărat și în cazul dvs.

Dacă sunteți ca majoritatea creștinilor, probabil că ați aflat că rugăciunea zilnică este o practică grea și consistentă. Satana nu vrea să ne luăm angajamentul de a petrece un timp liniștit în fiecare zi, în special pentru rugăciune. Deci, permiteți-mi să evidențiez ceea ce cred că sunt componentele de bază ale unei perioade de liniște zilnică cu Domnul. S-ar putea ca acestea să varieze puțin pentru a se potrivi propriei dvs. practici, dar acestea sunt principalele elemente.

Meditația Personală

1. Așteaptă-L în liniște pe Dumnezeu - în singurătate. Acest lucru este adevărat în cazul în care vom ajunge să - L cunoaștem pe Dumnezeu. Psalmul 46:10 spune: "Opriți-vă și știți că Eu sunt Dumnezeu." În acele momente când Dumnezeu ne obligă să așteptăm (în special în întuneric, în vremuri grele ale vieții noastre), eu cred că vom afla mai multe despre Dumnezeu și despre noi înșine decât ne-am făcut timp în vremurile bune. Avem nevoie de liniște, feriți de rutina și graba vieții, cu scopul de a ne întâlni cu Dumnezeu. Ai nevoie de un loc unde să poți să te  închizi - departe, și ai nevoie de un timp pe care să îl programezi în acest scop.

2. Ascultă cu atenție de Dumnezeu - în tăcere. Vorbește cât mai puțin posibil lasă-L pe Dumnezeu să vorbească prin Cuvântul Său. Fii sensibil la Duhul Sfânt că El influențează mintea , inima, conștiința.

3. Meditează citind din Scriptură. Fă-ți timp în fiecare zi pentru a citi, medita, și a te ruga cu ajutorul Scripturii. Meditația orientală, necesită golirea minții, dar meditația creștină necesită umplerea minții cu gândurile lui Dumnezeu, așa cum le-a revelat în Cuvântul Său .

Acest lucru nu este un mod de a studia Scriptura. Acest lucru nu pregătește o predică sau o lecție de Școală Duminicală - care se concentrează pe modul în care aveți de gând să-l explicați și să o aplicați la alții. Dar aceasta este o altă formă de lectură care se concentrează pe viața voastră spirituală și de aplicare personală. Acesta este momentul în care Scriptura vă vorbește vouă, atunci când Dumnezeu hrănește inima și sufletul vostru în Cuvânt, atunci când devii saturat în Cuvânt, astfel încât să te solicite să îl lauzi pe El, să-L înțelegi mai bine, să-L iubești mai mult.

Citirea zilnică a Scripturii a fost unul dintre ingredientele pe care le-a dat George Mueller pentru o viață puternică. El știa adevărul că "omul nu va trăi numai cu pâine, ci cu orice cuvânt care iese din gura lui Dumnezeu." (Matei 4:4).

Citește Scripturea în mod sistematic, cu scop și consecvență. Încercați să citiți din diferite părți ale Bibliei: Proverbe sau din Psalmi, de la un VT carte și dintr-o carte din NT. Cred că prin ceea ce ai citit după ce ai citit, întreabă-te pentru a stimula răspunsul tău:

  • Există o poruncă de care aveți nevoie pentru a asculta?
  • Există legături cu alte pasaje din Scriptură care nu au fost observate mai înainte?
  • Există o lecție de care aveți nevoie pentru a o învăța?
  • Există o nouă învățătură care aveți nevoie a crede sau de a adopta?
  • Există o binecuvântare pentru a vă bucura?
  • Există o practică, atitudine, sau o relație pe care trebuie să o schimbați?
  • Există o binecuvântare pentru tine pe care să o îmbrățișezi?
  • Există o încurajare pentru tine care să-ți îmbărbăteze inima?
  • Există o eroare pe care aveți nevoie de a o evita ? Este foarte reconfortant să știi că, dacă am pășit în necunoștință într-o direcție greșită sau am făcut o decizie neînțeleaptă, Cuvântul lui Dumnezeu poate să îmi dezvăluie acest lucru.  Este ușor de a vedea greșelile altora, dar mult mai greu este de a vedea greșelile noastre. Acest lucru se poate realiza când privim în Cuvântul lui Dumnezeu care devine pentru noi ca o oglindă (Iacov 1:23-25​​).
  • Există un exemplu pentru tine să îl urmezi? Există ceva ce te motivează astfel încât să poți exclama: "Vreau să fiu mai mult ca acesta!"
  • Există o slujbă pe care trebuie să o efectuezi? Este Cuvântul lui Dumnezeu care te cheamă să acționezi? Ești neglijent cu ceva în casa ta, locul de muncă sau în viața personală? Dacă este așa, vei dori să ști ce este astfel încât să poți lucra la aspectul acesta.
  • Există o promisiune care vă poate garanta ceva? Pe măsură ce studiezi Biblia, veți vedea pe Domnul angajându-se la anumite lucruri sau acționând într-un anumit mod. Când ajungi la acele promisiuni, conștientizezi:"Da , Doamne! Tu ești așa si ai promis că vei fi la fel în tot timpul vieții mele și mă încred în Tine. Credința ta va fi astfel consolidată în timp ce înveți și îți reamintești promisiunile lui Dumnezeu.
  • Există un păcat ce trebuie să mărturisești? Dacă citiți Biblia mult, aceasta arată căile voastre. O promisiune care mă ajută cu acest lucru este, "Dacă ne mărturisim păcatele, El este credincios și drept ca să ne ierte păcatele și să ne curățească de orice nelegiuire." (1 Ioan . 1:09).

Cuvintele să "rămână în voi" (Ioan 15:7). Din lectura dvs., rugați-vă ca gândurile voastre să se ducă înapoi la Dumnezeu în adorare, mărturisire, mulțumire, mijlocire, și implorare. Memorează Scriptura așa cum ai citit. "Strâng Cuvântul Tău în inima mea ca să nu păcătuiesc împotriva Ta" (Ps. 119:11).

Cuvintele să producă rod în tine. Împărtășește ceea ce ai învățat la timpul potrivit cu alții.

Ascultă de Cuvântul pe care l-ai citit. Pe parcursul zilei, pune în practică ceea ce ați citit în acea dimineață.

4. Studiu profund - al cărților devoționale. Am descoperit că, cărțile devoționale pot fi foarte utile, hrănitoare în stimularea inimi mele față de Dumnezeu. Aceste tipuri de cărți se amestecă pentru o relație mai profundă cu Dumnezeu. Acestea pot genera o cunoaștere mai profundă a Lui.

Rugăciunea personală

1. Pocăind-vă dintr-o inimă zdrobită înaintea lui Dumnezeu, a soției dvs. sau a unui coleg de slujire pastorală.

2. Conversând intim - în rugăciune. Viața ta de rugăciune este fundamentală pentru putere și vitalitate spirituală. Este obligatoriu pentru o viață ca cea de slujitor  plină de sens. Și totuși, aceasta este una dintre cele mai dificile practici în care să fi consecvent și este una dintre cele mai mari lipsuri în viața de lideri creștini.

Celor mai mulți dintre noi le este greu să fie disciplinați în rugăciune. Există atât de multe alte lucruri pe care le-ar face mai degrabă. Martin Luther sa ruga mult, atunci când a fost împovărat cu taxe suplimentare el a spus: ”Muncă, muncă de la începutul anului până la sfârșitul anului. De fapt, am atât de mult de făcut  încât voi petrece primele trei ore în rugăciune." Când Isus a fost foarte ocupat și preocupat, El a petrecut nopți întregi în rugăciune (Luca 6:12).

Rugăciunea este canalul prin care am conversa prezența lui Dumnezeu. Nu-l putem cunoaște fără vorbă cu el, nu putem vorbi de bine despre El public pentru alții, dacă nu-l preamărim noi în privat. Disciplinează -te pentru a te ruga. Ajunge cu obiceiul. Încerca întotdeauna să combini lectura cu Scriptura și rugăciune.

Rugați-vă în mod intenționat - de exemplu, la o anumită oră în fiecare zi. Primul lucru de dimineața este de obicei cel mai bine înainte de a te absorbi cu alte lucruri. Nu poți fi puternic în rugăciune publică, dacă nu sunt săvârșite rugăciuni regulate, intenționate, private.

Rugați-vă neîncetat - adică pe tot parcursul zilei (1 Tesaloniceni 5:17). Rugați-vă de fiecare dată când ceva sau cineva vine în minte - în mașină sau în timp ce sunteți pe jos. Rugați-vă cu voce tare sau în tăcere.

Rugați-vă metodic prin utilizarea unui jurnal de rugăciune sau o listă de elemente de rugăciune. Jurnalul meu de rugăciune este defalcat după cum urmează:

  1. versete de Rugăciune - versurile care măresc pe Dumnezeu; pasaje de rugăciune. Rugați-vă prin versuri speciale, care sunt semnificative pentru voi. Rugați-vă cu Scriptura către Dumnezeu.
  2. rugăciuni permanente pentru a se ruga în fiecare zi - pentru familie, misiuni, oameni speciali, etc.
  3. rugăciunile temporare - probleme, situații care vin și pleacă.
  4. rugăciuni zilnice -  Am atribui un subiect de rugăciune diferit de fiecare zi:
  • Duminica - duminică la slujbele bisericii și pastorii pe care îi cunosc, mântuirea pentru diferite persoane si rude.
  • Luni - misiuni și misionari.
  • Marți - Ziua Recunoștinței, răspunsuri la rugăciune, încurajare, guvernul și autoritățile noastre, grupul nostru de studiu biblic.
  • Miercuri – slujirea
  • Joi - propria mea lucrare de slujire, susținătorii mei, angajamentele lucrării viitoare.
  • Vineri - familii, relațiile de căsătorie, persoanele cu probleme de sănătate.
  • Sâmbătă – adolescenți, tineri, cupluri căsătorite și familiile tinere care au fost o parte importantă din viața noastră.

Rugați-vă reciproc - adică cu un partener. Rugați-vă împreună cu soția sau cu un coleg sau un prieten.

Rugați-vă în mod responsabil. Rugați-vă ca și cum tu ești cel responsabil, dar știind că Dumnezeu este singurul care o poate face. Lupta în rugăciune (Col. 4:12;. Efeseni 1, 16). Intervine în numele altor persoane (de exemplu, roagă-te pentru directorul de biserica ta). Ruga înaintea lui Dumnezeu pentru nevoi. Adoră pe Dumnezeu pentru cine este El. Rugați-vă în energia și puterea Duhului Sfânt (Efeseni 6:18).

Rugați-vă cu atenție. Dumnezeu ascultă. Lasă-l să vorbescă cu tine prin Duhul Sfânt (Rom. 8:26-27).

Partea a-III-a. Gânduri Devoționale

“Slujirea vaselor de lut, Partea a-2-a: Motivarea Slujirii” (2 Cor. 5:10-13)

De: Dr. Roger Pascoe

Institutul pentru Predicare Biblică, Cambridge, Ontario, Canada

În 2 Corinteni 4 și 5, apostolul Pavel subliniază trei motivații pentru misiune:

  1. motivația de transformare viitoare (4:16 - 5:09)
  2. motivația de responsabilitate față de Dumnezeu (5:10-13)
  3. motivația dragostei lui Hristos (5:14-17).

Am discutat despre motivația de transformare viitoare în toamna 2013 ediție a acestui jurnal. Acum ne vom uita la cea de a doua motivație pentru lucrarea: MOTIVAREA -  responsabilitate față de Dumnezeu (5:10-13). Aici Paul are două surse de motivație:

1. Responsabilitatea credincioșilor la scaunul de judecată al lui Hristos (5:10)

Motivația de transformare a noastră viitoare ne amintește de responsabilitatea noastră față de conformare și luarea chipului lui Hristos chiar de pe acest pământ, "pentru" (9), motivația noastră de a fi  plăcuți pentru El este că "trebuie să ne înfățișăm înaintea hotărârii scaunului al lui Hristos, pentru ca fiecare să-și primească lucrurile făcute în trup în conformitate cu ceea ce a făcut, fie bun sau rău " (05:10). Noi suntem responsabili de modul în care trăim. Prezenta speranță de a fi cu Domnul, ar trebui să sporească dorința noastră de a îi mulțumi acum și conștientizarea noastră a viitorului scaun de judecată al lui Hristos.

Creștinii se confruntă cu o zi de contabilitate. În ziua aceea, tot ceea ce am făcut aici va fi expus. "Toate lucrurile sunt goale și descoperite înaintea ochilor Aceluia înaintea căruia trebuie să dăm socoteală " (Evrei 4:13). Această perspectivă de responsabilitate în viitor ar trebui să ne motiveze pentru o viață sfântă, astfel încât acțiunile noastre exterioare să fie în concordanță cu gândurile noastre interioare și credințele noastre. Noi nu suntem scutiți de la standardul și controlul legii morale a lui Dumnezeu. Am fost justificați (Fapte 13:39; Romani 8:1) și curățați, iar acum suntem responsabili să-L slăvim pe Dumnezeu în trupurile noastre (1 Corinteni 6:20). Prin urmare, Dumnezeu evaluează tot ceea ce am făcut aici, pe pământ, fie bun sau rău.

Un comentator spune, aceasta este o "evaluare de valoare" nu o "declarație de iad", pentru ca Hristos a atribuit sau de a refuzat recompense. Acest lucru nu are nimic de-a face cu condamnarea, dar tot ceea ce se face se face cu laudă. Fiecare creștin nu este responsabil pentru a câștiga mântuirea (pentru că nu se poate), dar pentru a construi pe acest fundament care este pus, și care este Isus Hristos (1 Corinteni 3:10-15). Fundația noastră este absolut sigură: dacă suntem credincioși adevărați nu ne putem pierde mântuirea noastră. Dar noi suntem răspunzători față de Dumnezeu pentru ceea ce am construit pe această temelie - fie că este vorba "de aur, argint, pietre prețioase", sau fiecare credincios va sta în fața scaunului de judecată al lui Hristos,  nu pentru a determina mântuirea. "Nu Condamnare”, ci pentru a primi fie recompense pentru faptele făcute ca Hristos sau de a fi ars aceste lucruri care nu au fost făcute ca Hristos - adică lucruri rele. Pentru că "credința fără fapte este moartă" (Iacov 2:26) și faptele noastre vor fi expuse pentru ceea ce sunt cu adevărat. Abia acum, în această viață avem posibilitatea să-L slăvim pe Dumnezeu prin cuvânt și faptă, în corpurile noastre, care sunt rele (1 Corinteni 6:20).

Acest lucru cu siguranță ar trebui să fie o motivație mare pentru lucrarea noastră - responsabilitatea credincioșilor la scaunul de judecată al lui Hristos.

2 . Responsabilitatea necredincioșilor la Marele Tron Alb ( 5:11-12 )

"De aceea" (în lumina scaunului de judecată al lui Hristos, înainte căruia toți credincioșii vor sta. Această motivație de responsabilitate față de Dumnezeu în viitor motivează pe Pavel să facă lucrarea lui de a convinge oameni (necredincioși) la adevărul Evangheliei. Perspectiva pentru credincioșii din fața scaunului de judecată al lui Hristos, unde faptele noastre făcute în trup vor fi evaluate pentru a stabili dacă acestea au fost bune sau rele este suficient de gravă. Dar cât de grav este pentru cei necredincioși să stea înaintea lui Dumnezeu în judecata finală de la Marele Tron Alb? Va fi teroare cumplită. Nu este de mirare că Pavel spune, cunoscând frica de Domnul am convinge pe oameni. Care este o motivație serioasă pentru lucrarea noastră de predicare a Evangheliei.

Dumnezeu cunoaște motivația reală a lui Pavel pentru slujire, așa că nu are nevoie de a  justifica ceea ce face și de ce o face. El speră că motivația lui pentru slujire este la fel de bine cunoscută  în (corintenilor ) conștiințele lor de asemenea. El speră că lucrarea lui printre ei îi va convinge în conștiința lor de validitatea și puritatea chemării sale, pe care o consideră viața și lucrarea sa în lumina tuturor acuzațiilor aduse împotriva lui de către apostoli mincinoși.

El nu încearcă să -i convingă de încredere lui peste tot din nou , ci mai degrabă pentru a le da o oportunitate de a veni în apărarea sa și să se laude de fapt cu ei. El nu vrea doar să îi convingă în conștiința lor de autenticitate lui ca slujitor al Evangheliei, ci mai degrabă că ei vor vorbi de fapt, pentru el împotriva celor care sunt exact opusul lui însuși adică cei care "se laudă în aparență și nu în inimă".  Aceasta este definiția în esența a lucrătorilor  falși - ipocriți care arata bine la exterior, dar în adâncul ființei lor sunt corupți, care au grija mai multe de spectacol, bani și putere decât o fac pentru a "convinge oamenii" sau păstorii poporul lui Dumnezeu.

Acest lucru este exact opusul lui Pavel, care a considerat toate aceste lucruri de gunoi (bani, putere, patrimoniu,  neam religios, etc), pentru nivelul de excelență al cunoașterii lui Hristos (Filipeni 3:1-11). "Mă voi lăuda în slăbiciunile mele pentru ca puterea lui Hristos să rămână în mine" (2 Corinteni 12:9). Pavel se lăuda cu crucea (Galateni 6:14). El nu a încercat să impresioneze pe alții cu discursul intelectual pompos, dar el a venit la ei în teamă și slăbiciune (2 Corinteni 5:1-5). Astfel , lucrătorul autentic dă laudă lui Hristos în inimă și nu în aparență. Valorile sale sunt spirituale și interne, nu materiale și externe.

Concluzie: Putem folosi, de asemenea,  toate abilitățile și oportunitățile lui Dumnezeu care le oferă pentru serviciul Său. Fie ca responsabilitatea noastră viitoare a lui Dumnezeu să ne motiveze pentru a sluji lui Dumnezeu din motivul pur în urma căruia  beneficiază ceilalți.

Partea a-IV-a. Schițe De Predici

Ioan 8:1-11, Dialogul Domnului Isus cu fariseii

(Ioan. 8:1-5; Ioan. 8:6-7; Ioan. 8:8-11)

Pentru varianta in engleză a acestor predici, dați click pe aceste linkuri: Link 1 - Jn. 8:1-5; Link 2 - Jn. 8:6-7; Link 3 - Jn. 8:8-11

SUBIECT: Confruntarea cu Ipocrizia

Punctul 1: Acuzatorii îl sfidează pe Isus (8:03-6a)

1. Prezentarea femeii (3)

2. Confruntarea cu Isus (4-5)

Punctul 2: Isus discreditează acuzatorii (8:06 b-9a)

1. Isus refuză cererea lor (6b, 8)

2. Isus revelează înțelepciunea divină (7)

3. Isus ajunge la conștiința lor (9a)

Punctul 3: Isus vorbește cu femeia acuzată (8:09 b-11)

1. Isus se ocupă de ea personal (9b-10a)

2. Isus acționează în mod protector (10b-11a)

3. Isus se ocupă de ea pastoral (11b)

Related Topics: Pastors

Report Inappropriate Ad