MENU

Where the world comes to study the Bible

29. Recenzie de Carte -- A respecta si a fi respectat

Autor: Pavel Kopriva, Tatjana Koprivova, Jana Novackova, Dobromila Nevolova

Anul publicarii: 2008

Editura: Spirala, Kromeriz

Pagini: 286

Site-ul autorului: www.zkola.cz/respektovat

Cartea este disponibila in limba ceha.

Ar trebui sa citesti acesta carte daca…

Nu vrei sa ii cresti pe copiii tai in acelasi mod in care tu ai fost crescut dar nu stii nici o alta cale. Vei invata ce nu este eficient si cum sa corectezi modalitatile ineficiente de crestere si educare a copiilor. Cartea da indicatii specifice pentru o buna comunicare cu copiii tai.

Pe scurt…

Scopul aceste carti este de a oferi cateva idei valoroase pentru cresterea copiilor – indiferent de varsta acestora. Autorii sunt de parere ca pe langa dragoste exista o alta conditie necesara pentru o educatie de succes si anume respectul fata de copilul tau.

Ideile Cheie…

  • Pedeapsa transfera modelul de putere in diferite relatii si implica alti oameni in acest joc epuizant de putere.
  • De fiecare data cand cerem ascultare din partea parintilor (acte de autoritate), ii invatam de fapt sa nu isi asume responsabilitatea pentru faptele lor. Nu le dam oportunitatea consecintelor naturale.
  • Nu este posibil sa ii crestem pe copiii nostri intr-un mod autoritar iar apoi sa ne asteptam ca ei sa se poarte democratic.
  • Testul educarii eficiente a copilului este modul in care acestia se poarta cand noi nu suntem in preajma.
  • Opusul corect al ascultarii autoritare nu este neascultarea sau “O sa fac ce vreau eu”. Este responsabilitatea, a fi condus de propriile valori. Este o mare diferenta intre “a fi condus de ceea ce este corect” si “a te supune cuiva doar pentru ca asa a spus”.
  • Un copil ascultator poate fi bucuria si mandria parintelui. Dar cand acest copil, de exemplu, devine parte dintr-o gasca, parintii lui devin nefericiti si spun: “El/ea era asa de dragut/a si ascultator/ascultatoare. Nu s-a schimbat nimic, copilul este inca ascultator, dar el asculta acum de alte persoane.
  • O alternativa recompenselor in disciplina este sa dirijezi in asa fel conditiile in care copilul tau va actiona astfel incat el sa experimenteze consecintele naturale si pozitive ale actiunilor si comportamentelor lor.
  • Aceleasi principii care se aplica acasa pot avea success si la scoala. Profesorii care isi concentreaza atentia asupra dezvoltarii unei relatii cu elevul, creand un spatiu emotional sigur si acordandu-le elevilor posibilitatea de a-si spune parerea in alcatuirea regulilor va avea parte de o colaborare mai buna.

Pasi spre actiune…

  • Trateaza-ti copilul intr-un mod in care sa nu afecteze demnitatea lor umana…nu le face nimic din ce nu ti-ar placea ca ei sa iti faca.
  • Incearca sa eviti cuvinte ca intotdeauna, niciodata, inca. Evita sa invinovatesti sau sa acuzi. Fii foarte atent cum ii inveti, explicit sau ii mustri: “Ar trebui sa realizezi ca”… Nu critica si nu iti concentreata toata atentia asupra greselii: Asta ai gresit!. Cand spui lucruri de genul : “Tu o sa ma trimiti mai devreme in mormant”, ii manipulam din punct de vedere emotional pe copii. Insultele sau ironiile au acelasi efect: “Acum chiar ti-ai facut un renume!” Nu il compara pe copilul tau cu cineva care face un lucru mai bine ( a pedala o bicicleta).
  • Mai degraba, foloseste o abordare mai pozitiva. Observa: “Vad ca…”; explica sau informeaza: “Te va ajuta…”;exprima-ti asteptarile: “Am nevoie sa…”; da optiuni: “Poti alege intre asta sau asta”; incurajeaza-l sa isi asume responsabilitatea: “Ce am putea face in legatura cu…”
  • Nu tipa. Tipatul este expresia furiei sau exasperarii si a neputintei.
  • Atunci cand ii explicit o problema copilului, il poti intreba: “Ce putem noi/ tu sa facem in legatura cu asta? Ce sugerezi? Ce crezi? Ce te-ar ajuta pe tine?”
  • Ofera-I mai multe alternative copilului tau. (Crezi ca am putea sa facem impreuna sau fiecare sa isi faca partea?)
  • Inainte sa incepi sa rezolvi problema in mod rational- incearca sa iti calmezi emotiile.
  • Asculta-ti copilul in mod activ: numeste emotiile, intentiile si asteptarile celuilalt, acorda-I sprijin.
  • Invata-l pe copil ca a avea emotii este un lucru normal
  • Mai degraba decat sa impui pedeapsa, lasa ca consecintele comportamentului nepotrivit sa cada asupra copilului.
  • In locul laudelor si complimentelor, foloseste feedback-ul si aprecierea.

Diverse…

Premiile si laudele. Acest capitol imparte parintii in doua categorii. Teoria este ca sa recunosti sarcina mai degraba decat sa ii pun o eticheta de bun sau rau. Folosesti laudele/recompensele sau consecintele in urma actiunilor sale. (De exemplu: “Ai muncit din greu sa iei o nota buna” in locul de “Esti un baiat destept”.) Majoritatea prietenelor mele nu sunt de acord cu teoria din acest capitol. Eu sunt undeva la mijloc. Si pentru mine sunt informatii noi si inca procesez aceasta teorie.

Cum a schimbat modul de a-mi creste copiii…

De exemplu, am incetat sa mai numim cateva din comportamentele baiatului nostru de 4 ani “obraznicii” si prin rabdare si efort am incercat sa le intelegem. Mai degraba decat sa il pedepsim si in special sa il amenintam incercam sa gasim alte cai care sa nu il afecteze asa de mult pe baiatul nostru. Rezultatele au inceput sa apara dupa o perioada ( este foarte important sa fii rabdator), iar noi am fost motivate de rezultate.

Atunci cand suntem obositi sau pur si simplu nu suntem intr-o stare prea buna, este dificil sa nu te intorci la acele comenzi de ascultare automata, care sunt in noi inca din copilarie. Am inceput sa observ faptul ca sfaturile acestei carti nu se aplica doar in rolul meu de parinte, ci si in alte relatii. Asa cum unul din autori a afirmat: “Daca ii tratam pe ceilalti cu respect…si asteptam respect din partea lor…altfel ii vom aprecia pe ceilalti si vom evita sa fim dependent de sentimentele celorlalti”.

© 2014 The Family Resource Library

Related Topics: Book Review, Parent Resources, Christian Home, Fathers, Mothers, Parenting

Report Inappropriate Ad