MENU

Where the world comes to study the Bible

2. Recenzie de Carte -- Granite in relatia cu copiii

Titlul cartii: Granite in relatia cu copiii

AutorHenry Cloud, John Townsend

Anul publicarii2001

EdituraZondervan

Pagini224

Site-ul Autoruluihttp://www.cloudtownsend.com

Cartea este disponibila in limba engleza si ceha

Ar trebui sa citesti cartea asta daca…

Vrei sa ii oferi copilului tau un mediu sigur pentru a deosebi binele de rau, pericolul de siguranta, binele de mai bine si viata de moarte. Aceasta carte te va ajuta sa il inveti pe copil sa isi asume responsabilitatea si sa isi dezvolte caracterul.

Pe scurt…

Cartea explica cum sa ii impui anumite limite copilului tau si cum sa insufli copilului acel caracter care il va conduce la o viata de adult echilibrata, productiva si implinita.

Ideile cheie:

  • Atunci cand ii impui anumite limite copilului tau, el se simte de fapt mai in siguranta si mai iubit. Una din dificultatile de a fi parinte este de a tolera si a indura neplacerea copilului tau fata de limitele impuse. Acesta iti va testa hotararea si taria de caracter pentru a il invata despre realitatea inconjuratoare. Ceea ce trebuie sa faci este sa rezisti testelor, sa iti stapanesti mania, bosumflarea, isteria.
  • Este foarte important sa il inveti pe copilul tau lectia consecintelor faptelor sale. Nu deveni sentimental sau cicalitor. Empatizeaza cu copilul, dar asigura-te ca comportamentul sau il va costa oportunitatea de a face ceva ce lui ii facea placere.
    • Spune-i ca, din pacate, consecintele sunt rezultatul natural al faptelor sale. Daca copilul obisnuieste sa intarzie la masa, el va trebuie sa ramana fara mancare. Intotdeauna sa iti tii promisiunea fata de consecintele faptelor sale.
    • Pastreaza consecintele pentru probleme serioase. Ar trebui aplicate pentru un comportament care in timp ar deveni o problema grava de caracter.
    • Acorda consecinte imediate.
    • Vorbeste cu copilul tau despre neascultare si comportament nepotrivit intr-un moment cand el nu se comporta astfel.
    • Hotaraste ca onestitatea sa fie un lucru normal in viata zilnica de familie si stabileste limite solide ale necinstei.
    • Iti doresti ca copilul tau sa dezvolte o dorinta in a face lucrurile bune si a le evita pe cele gresite din dragoste pentru ceilalti si pentru Dumnezeu.
    • Ajuta-l pe copil sa vada ca viata nu inseamna a evita durerea. Viata nu inseamna evitarea durerii, ci a invata cum sa suferi in mod constructiv.

Pasi spre actiune…

  • Indentifica acele calitati pe care vrei ca el sa le aiba atunci cand va deveni adult si ajuta-l sa inceapa sa dezvolte aceste calitati inca de pe acum, cat sunt inca tineri. Exemple de calitati care ar putea fi dezvoltate: afectiunea, responsabilitatea, respectul fata de autoritate, initiativa (abilitatea de a incepe lucruri), maturitatea, orientare spre adevarurile biblice, viata centrata in Dumnezeu.
  • Imbina intotdeauna dragostea cu limitele.
  • Atunci ca ii vei prezenta limitele copilului tau:
    • Explica-i-le clar.
    • Spune-i care sunt asteptarile tale.
    • Scrie pe o foaie cu se va intampla atunci cand copilul tau nu va implini asteptarile tale – va pierde privilegii, etc. Pedeapsa ar trebui sa fie in acord cu fapta savarsita. De exemplu, daca in mod repetat copilul tau intarzie la cina, intr-o seara nu isi va mai primi portia. Daca fiica ta nu isi indeplineste treburile casnice, ea ar putea pierde un privilegiu pe care restul familiei il va primi. Daca va incepe sa lucreze la un proiect pentru scoala pe ultima suta de metri, ar putea primi o nota proasta. Stabileste consecinte pozitive pentru situatiile in care asteptarile tale au fost indeplinite.

Citate:

  • “Onestitatea incepe cu parintele care este un exemplu in acest sens, care cere sinceritate din partea copiilor sai si asigura un mediu in care acestia pot fi sinceri. In general, toti copiii ascund adevarul atunci cand acesta ii ameninta. Asadar, parintele trebuie sa creeze un context in care tendinta naturala a copilului de a ascunde adevarul sa fie invinsa. Acest lucru necesita un echilibru discret intre siguranta si standarde. “ Pg 34
  • “Acorda libertate, solicita responsabilitate, vorbeste despre consecinte si fi iubitor in toate acestea” Pg 65
  • “ Acoda-i har ( un favor nemeritat) si adevar, fa lucrul acesta in timp si va exista o mare posibilitatea ca acea persoana sa creasca intr-o persoana cu un caracter minunat. Harul presupune suport, resurse, dragoste, compasiune, iertare si toate lucrurile pe care le primim noi in relatia cu Dumnezeu. Adevarul este structura de baza a vietii, el ne spune cum ar trebui sa ne traim vietile si ce inseamna viata cu adevarat” Pg 67-68

Diverse:

  • Daca este un conflict intre tine si copilul tau, fi bun si iubitor, dar in acelasi timp ramai suficient de puternic ca ei sa stie ca sentimentele lor nu te-au inmuiat. Lasa-ti mandria de o parte. Dupa conflict, apropie-te de copilul tau. Lasa-l pe copil sa intealaga ca relatia voastra este mai importanta decat conflictul. Dragostea ta va ramane dupa ce acest conflict va fi trecut.
  • Solutia pentru dreptate ( a gandi ca tu meriti un anume lucru) este smerenia.
  • Pastreaza limitele si evidentiaza-le in functie de cum percepi copilul – dragoste si limite. Daca nu lasi deoparte furia, rusinea si scuzele, limitele vor deveni adversarul. Empatia iti va da puterea de a nu intra in conflicte puternice cu copilul tau.

Cum a schimbat modul de a-mi creste copiii…

Una din dificultatile de a fi parinte este de a tolera si a indura ura copilului tau fata de limitele impuse. Copilul tau iti va testa hotararea si taria de caracter pentru a invata despre realitatea inconjuratoare. Ceea ce trebuie sa faci este sa rezisti testelor, sa iti stapanesti mania, bosumflarea, isteria. Eu tind sa devind foarte sensibila si iau lucrurile personal, iar aceasta a fost o lectie pentru mine in a separa emotiile si a impune limite.

Atunci cand copiii fac alegeri gresite, subliniaza pierderea lor. De exemplu:” Este foarte trist ca nu te poti juca astazi. Stiu ce simti. Imi pare rau ca pierzi meciul. Si eu ma simt foarte rau atunci cand nu primesc ceea ce imi doresc.” “Cred ca iti este foame. Nici mie nu imi place sa ratez mesele”. Este important sa subliniezi si sa-ti impui anumite limite in acelasi timp – acest lucru te tine aproape de copilul tau in mijlocul disciplinarii.

Acorda recompense pentru: obtinerea unor noi abilitati si indeplinirea lor intr-un mod exceptional. Este in regula sa recompensezi un baietel de 2 ani pentru ca a invatat sa foloseasca olita. Nu acorda recompense pentru lucruri pe care ar trebuie sa le faca la varsta respectiva, sau lucruri care sunt asteptate sa fie facute ( ca de exemplu, munca). Cred ca este un punct important deoarece, de multe ori, copiii sunt recompensati pentru lucruri care ar fi trebui sa le faca oricum. Astfel, am invatat sa ii recompensez numai in situatii speciale. Altfel, copilul va crede ca tot timpul trebuie sa primeasca ceva.

Nu ii da impresia copilului tau ca iubesti la el doar partile perfecte mai mult decat ii iubesti lucrurile mediocre. Am tendinta de a fi perfectionista si foarte dura cu mine insumi, si nu vreau sa transmit asta si in educarea copiiilor. Acest lucru va fi de ajutor atunci cand copiii mei vor incerca anumite lucruri si vor esua – daca ei vor sti ca ii iubesc la fel de mult atunci cand nu reusesc ceva ca atunci cand au avut o reusita – nu le va fi frica sa incerce lucruri noi.

Aplica consecintele promise. Este asa usor sa nu ma tin de promisiune atunci cand copiii mei se uita la mine cu ochii in lacrimi, dar trebui sa imi amintesc ca nu ii voi ajuta daca nu ma voi tine de ceea ce am promis.

 © 2014 The Family Resource Library

Related Topics: Parent Resources, Christian Home, Mothers, Parenting, Women's Articles

Report Inappropriate Ad