MENU

Where the world comes to study the Bible

Report Inappropriate Ad

Dumnezeu: Maret in Putere si Glorie Luptator neobosit pentru alesii Lui

Translated by Adina Cimpeanu from the English.

O caracteristica a maretiei lui Dumnezeu este puterea sa uimitoare si fara margini, care ni se dezvaluie mai ales in procesul creatiei si mantuirii. Intr-o carte pentru copii intitulata Este balena albastra cel mai mare lucru care exista? Robert Wells ne da dovada puterii lui Dumnezeu in creatie; purtandu-ne de la lucruri a caror masura o putem cuprinde pana la cele pe care nu le putem cuprinde.1

Cel mai mare mamifer din lume este balena albastra. Aripioarele de pe coada sa numai depasesc in marime majoritatea animalelor din lume.

Dar balena albastra nu este nici pe departe de marimea unui munte. Daca am pune o suta de balene albastre intr-un borcan imens, Muntele Everest ar putea adaposti in interiorul sau milioane de astfel de borcane cu balene.

Dar Muntele Everest nu este nici pe departe de marimea pamantului. Daca s-ar pune o suta de Munti Everest unul peste altul, ar fi doar ca o mustacioare pe fata pamantului.

Iar pamantul nu este nici pe departe de marimea soarelui. In soare ar incapea peste un million de planete pamant.

Dar soarele, despre care oamenii de stiinta ne spun ca este doar o stea de marime medie, nu este nici pe departe de marimea stelei rosii supergigant, numita Antares. Cincizeci de milioaneasa e, daca e sa le numaram pe toatecincizeci de milioane de sori de-ai nostri ar incapea in Antares.

Dar Antares nu este nici pe departe de marimea galaxiei Calea Lactee. Miliarde de stele, inclusiv supergiganti ca Antares, dar si nenumarate comete si asteroizi, alcatuiesc, de fapt, galaxia Calea Lactee.

Dar galaxia Calea Lactee nu este nici pe departe de marimea universului. Exista miliarde de alte galaxii in univers. Si totusi, locuit de miliarde de galaxii, universul este aproape in intregime gol. Distantele de la o galaxie la alta depasesc puterea noastra de imaginatie. Pur si simplu nu le putem intelege. Si nici pe Cel care le-a creat! Si cand te gindesti ca a facut toate acestea rostind un cuvant! De necrezut! Onorabilcum ar spune unii tineri din zilele noastre. Dar adevarul este ca a fost doar o expresie infinit limitata a puterii Sale. Si le-a faptuit pe toate in somn!

Asadar, cand te apropii de Dumnezeul azi, fa-o cu umilinta, cu un profund simtamant de uimire si cu teama ca nu Ii vei fi pe plac. Pentru ca El este maret in putere si un luptator fara astampar si de temut in numele alesilor Sai. Pe buna dreptate Evreii l-au numit El Shaddai, Atotputernicul, Ish Milchamah, razboinicul!

Dumnezeu este omnipotent; puterea Lui de mantuire nu cunoaste margini. Ieremia, profetul, a spus, Ah, Stapan absolut, ai facut cerurile si pamantul cu puterea ta nemarginita si bratul intins. Nimic nu este greu pentru Tine (32:17)!

Oricare ar fi nevoile tale, puterea si forta Lui sunt inepuizabile. Oricare ti-ar fi grijile, izvorul Lui afectiv este nesecat. Oricare ar fi situatia ta, bratul lui nu este prea scurt ca te salveze, sa iti daruieasca, sa te calauzeasca si sa lupte pentru tine. Oricat de mari ar fi injuriile aduse impotriva Lui, tot iarta, dezleaga si ii aduna in jurul Lui pe pocaiti. Nimic nu este prea greu pentru El!

Reflecteaza la cantul lui Moise din Exodul 15 si ia aminte la diferitele nume, atribute si actiuni ale lui Dumnezeu. El este demn de supunerea si devotiunea noastre indiscutabile. De asemenea, gindeste-te la reactia lui Moise la mantuirea lui Dumnezeu! Dumnezeu isi salveaza intotdeauna alesii si se opune celor care li se opun.

15:1 Apoi Moise si Israelitii au inchinat acest cant lui Dumnezeu: Il voi canta pe Dumnezeu pentru ca El a triumfat in chip glorios, in mare a aruncat calul si calaretul. 15:2 Yahweh este forta si cantul meu si este izbavirea mea. Aceasta este Dumnezeul meu si Il voi preamari, Dumnezeul parintelui meu, si il voi slavi. 15:3 Domnul este un razboinic, Domnul este numele Lui. 15:4 A aruncat in mare carele Faraonului si armata lui, iar solii lui alesi au fost inecati in Marea de Stuf. 15:5 Adancurile i-au acoperit, ca bolovanii s-au dus la fund. 15:6 Bratul tau drept, O Doamne, a fost grandios in putere, bratul tau drept, O Doamne, a zguduit dusmanul. 15:7 Si in maretia grandorii Tale ai rasturnat pe cei care s-au sculat impotriva Ta. Mania inainte ti-ai trimis-o si i-ai rapus ca pe niste cioturi. 15:8 Si dintr-o suflare a narilor Tale, apele s-au adunat, apele s-au inaltat ca o movila, iar adancurile au inghetat in inima marii. 15:9 Dusmanul a spus, Ii voi haitui, ii voi ajunge din urma, voi imparti prada, dorinta imi va fi satisfacuta de ei. Voi scoate sabia, bratu-mi ii va distruge. 15:10 Dar Tu ai suflat peste ei si marea i-a inghitit. In apele puternice s-au scufundat ca plumbul. 15:11 Cine e ca Tine, O Doamne, intre zei? Cine e ca tine?maret in sfiintenie, temator in slavi, facand minuni? 15:12 Ai intins bratul drept, pamantul i-a inghitit. 15:13 Prin iubirea Ta credincioasa ii vei calauzi pe cei pe care i-ai mantuit; ii vei calauzi cu puterea Ta spre lacasurile Tale sfiinte. 15:14 Oamenii vor auzi si se vor teme, nelinistea ii va cuprinde pe locuitorii Filistei. 15:15 Apoi mai marii Edomului se vor inspaimanta, conducatorii din Moab vor incepe sa tremure, iar locuitorii din Canaan se vor risipi.. 15:16 Frica si teama vor cadea asupra lor, prin maretia bratului Tau si vor impietri pana cand alesii Tai vor trece, O Doamne, pana cand alesii tai, pe care i-ai adus, vor trece. 15:17 Ii vei aduce si ii vei sadi in muntele mostenirii Tale, in locul, O Doamne, pe care l-ai facut lacasul Tau, in sanctuarul, O Doamne, pe care l-ai facut cu mainile Tale. 15:18 Domnul va domni in eternitate! 15:19 Deoarece caii Faraonului au pierit cu carele sale si cu pedestrasii sai in ape, iar Domnul a adunat apele peste ei, dar Israelitii au pasit pe uscat in mijlocul marii. 15:20 Apoi Miriam, profeta, sora lui Aron, a luat o toba si toate femeile au pornit dupa ea cu tobe in maini si dansand. 15:21 Si Miriam le-a cantat antifon, Aduceti cantari Domnului, pentru ca a triumfat glorios, cal si calaret a aruncat in mare.

De asemenea, luati aminte la cuvintele ingerului catre biserica din Philadelphia (a se vedea sectiunea ingrosata):

3:7 Ingerul a scris urmatoarele bisericii din Philadelphia: Aceasta este hotararea solemna a Celui Sfant, a Celui Adevarat, care tine cheile lui David, care deschide usi pe care nimeni nu le poate inchide si inchide usi pe care nimeni nu le poate deschide: 3:8 Cunosc faptele voastre. (Priviti! Am pus in fata voastra o usa deschisa pe care nimeni nu o poate inchide.) Stiu ca nu sunteti indeajuns de puternici, dar v-ati supus cuvantului meu si nu mi-ati tagaduit numele. 3:9 Ascultati! Ii voi face pe cei din sinagoga lui Satanacare spun ca sunt Evrei, dar nu sunt, ci mintAscultati, ii voi face sa vina si sa se aplece la picioarele voastre si sa ia aminte ca eu va iubesc. 3:10 Pentru ca mi-ati urmat sfatul la statornica indurare, va voi scuti si eu de vremea incercarii care o sa vina peste lumea intreaga ca sa ii puna la incercare pe toti muritorii. 3:11 Voi sosi in curand. Pastrati ce aveti astfel incat nimeni sa nu va ia coroana. 3:12 Pe cel ce cucereste il voi face stalp in templul Dumnezeului meu si nu o sa mai plece de acolo. Voi scrie pe el numele Dumnezeului meu si numele orasului Dumnezeului meu (noul Ierusalim care vine din ceruri de la Dumnezeul meu), si numele meu. 3:13 Cel ce are urechi, ar face bine sa asculte ce Duhul spune bisericilor.


1 Robert Wells, Este balena albastra cel mai mare lucru din lume? (Morton Grove, IL: Albert Whitman, 1993).

Related Topics: Theology Proper (God), Devotionals

Report Inappropriate Ad