MENU

Where the world comes to study the Bible

Божији план спасења

Related Media

1. Јованова 5,11.12. И ово је сведочанство: Бог нам је дао живот вечни и овај живот је у његовом Сину. Ко има Сина има живот; ко нема Сина Божијег, нема живота.

Овај одељак нам говори да нам је Бог дао вечни живот, и да је овај живот у Његовом Сину Исусу Христу. Другим речима, да би се добио вечни живот, мора се имати Божији Син. Питање је на који начин особа може да има Сина Божијег?

Човеков проблем

Одвојење од Бога

Исаија 59,2. Него безакоња ваша раставише вас с Богом вашим, и греси ваши заклонише лице Његово од вас, да не чује.

Римљанима 5,8, Али Бог показује своју љубав према нама тиме што је Христос умро за нас кад смо још били грешници.

Према Римљанима 5,8. Бог је показао своју љубав према нама кроз смрт свога Сина. Због чега је Исус морао да умре због нас? Зато што Писмо каже да су сви људи сагрешили. „Сагрешити“ значи промашити циљ. Библија каже „сви су згрешили и тако су лишени славе (савршене светости) Божије“ (Римљанима 3,23). Другим речима, наш грех нас одваја од Бога који је савршена светост (праведан и правичан) и због тога Бог мора да суди грешним људима.

Авакум 1,13а. Чисте су очи твоје да не можеш гледати зло, и безакоње не можеш гледати.

Узалудност наших дела

Писмо такође учи да без обзира на количину нечије доброте, људских дела или верске активности нико не може да обезбеди да га Бог прихвати или да било кога одведе на небо. Моралан и праведан човек се налази у истом броду као и неморална и нерелигозна особа. Сви они осећају недостатак Божије савршене правде. Након што је расправљао о неморалном, моралном и верујућем човеку у Римљанима 1,18-3,8. апостол Павле је изјавио да су и Јевреји и незнабошци под грехом, и да „нема праведнога – баш ни једнога“ (Римљанима 3,9.10). Поред ових, у Писму налазимо забележене следеће стихове:

Ефесцима 2,8.9. Јер сте посредством вере благодаћу спасени, и то није од вас, – Божији је дар; не од дела, да се нико не похвали.

Титу 3,5-7. Спасао нас је не на основу дела која смо ми учинили у праведности, него по својој милости – бањом која препорађа и обнавља Духом Светим, кога богато изли на нас посредством Исуса Христа, Спаситеља нашега, да оправдани његовом благодаћу постанемо наследници вечнога живота – као што се надамо.

Римљанима 4,1-5. Шта ћемо, дакле, рећи да је наш по телу праотац Авраам [постигао]? Ако је, наиме, Авраам оправдан на основу својих дела, може да се хвали, али не пред Богом. Јер шта каже писмо: „Авраам је поверовао Богу и то му је урачунато као праведност“. А ономе који ради плата се не рачуна по милости него по дугу. Ономе пак који не ради, а верује у онога који оправдава безбожника, његова вера се урачунава у праведност.

Не постоји довољно велика количина људске доброте као што је Божја доброта. Бог је савршена правда. Због овога нам Авакум 1,13. казује да Бог не може да има заједништво са било киме ко нема савршену праведност. Уколико желимо да нас Бог прихвати, морамо да будемо добри у истој мери као што је и Бог. Ми пред Богом стојимо голи, беспомоћни и без наде у саме себе. Не постоји количина доброг живота која ће нас одвести у небо или нам дати вечни живот. Шта је онда решење?

Божије решење

Бог није само савршена светост (чији свети карактер ми не можемо никада сами да достигнемо или нашим делима праведности) већ је Он такође и савршена љубав и пун благодати и милости. Због Његове љубави и благодати, Он нас није оставио без наде и решења.

Римљанима 5,8. Али Бог показује своју љубав према нама тиме што је Христос умро за нас кад смо још били грешници.

Ово је радосна вести Светог писма – Библије, порука Еванђеља. То је порука о томе да је Бог дао свог властитог сина (Богочовека), који је живео безгрешним животом, и који је умро на крсту за наше грехе, и који је васкрсао из гроба показујући нам да је Он Божији Син и да је Његова смрт била замена за нашу смрт.

Римљанима 1,4. ... по Духу светости постављеном за Сина Божијег у сили – од ускрса из мртвих, Исусу Христу Господу нашем.

Римљанима 4,25. .. који је предан за наше грехе и подигнут ради нашега оправдања.

2. Коринћанима 5,21. Онога који није знао греха Бог је учинио грехом за нас, да ми у њему постанемо праведност Божија.

1. Петрова 3,18. Јер је и Христос једном умро за грехе, праведник за неправеднике, да нас приведе Богу, тело су му, додуше, убили, али је духом оживљен;

Како примамо Божијег Сина?

Због онога што је Исус Христос учинио за нас на крсту, Свето писмо каже: „Ко верује у Сина има вечни живот.“ Ми можемо да примимо Сина, Исуса Христа, као нашег Спаситеља личном вером, верујући у особу Исуса Христа и Његову смрт за наше грехе.

Јован 1,12. А свима, који га примише, даде моћ да постану деца Божија, – онима што верују у његово име.

Јован 3,16-18. Јер Бог је тако заволео свет да је свог јединородног Сина дао, да сваки – ко верује у њега – не пропадне, него да има вечни живот. Бог, наиме, није послао Сина у свет да суди свету, него да се свет спасе његовим посредством. Ко верује у њега – томе се не суди; а ко не верује – већ је осуђен, што није веровао у име јединороднога Сина Божијег.

Ово значи да свако од нас мора да дође Богу на исти начин: (1) као грешници који признајемо Његову безгрешност, (2) препознамо да нема људског дела које може да дâ спасење и (3) у потпуности се за наше спасење ослонимо само на Христа вером.

Уколико желите да примите и поуздате се у Хрста као личног Спаситеља, можда ћете пожелети да то признате у личној молитви признајући своју грешност, прихватите Његово опроштење и ставите вашу веру у Христа за ваше спасење.

Уколико сте се поуздали у Христа, требате да учите о вашем новом животу у Богу и како да ходате са Господом. Слободни смо да Вам предложимо да почнете за проучавањем кроз серију Азбука хришћанског раста (ABCs for Christian Growth). Ова серија ће Вас водити корак по корак кроз основне библисјке истине Божије речи и помоћиће Вам да саградите чврст темељ за вашу веру у Исуса Христа.

Related Topics: Soteriology (Salvation)

Report Inappropriate Ad